Conservatorii au câştigat alegerile din Spania

Data publicării:
rajoy

ACTUALIZARE 00.10. Rezultate parțiale, după numărarea a 94,81% din buletinele de vot.

Partidul Popular - 32,93% - 137 de mandate

Partidul Socialist - 22,79% - 85 de mandate

Unidos Podemos - 21,14% - 71 de mandate

Ciudadanos - 12,94% - 32 de mandate


ACTUALIZARE 23.06. Rezultate oficiale parţiale:

Partidul Popular - 31,82%

Partidul Socialist - 23,60%

Unidos Podemos - 12,90%

Ciudadanos - 12,15%

Potriviti unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne, popularii au obținut 28,5%, formaţiunea Unidos Podemos – 25,6%, iar Partidul Socialist – 22% .

Acest scrutin vine la şase luni după ce Partidul Popular a câştigat alegerile, dar nu a reuşit să formeze o majoritate. Potrivit analiştilor, incertitudinea provocată de votul pentru Brexit ar putea favoriza partidul aflat la putere.

Toate sondajele arată că situaţia complicată, aproape imposibilă de a crea o majoritate se va repetă şi după aceste alegeri. Doar mici modificări în numărul de mandate câştigate sau pierdute de un partid sau altul pot apărea la finalul numărării voturilor.

După anunţarea rezultatelor toată lumea intră în vacanţă şi cel mai devreme în septembrie vom vorbi de tentative de a formă un nou guvern.

Spania a mai avut alegeri legislative anticipate în 2011, când, în plină criză economică, premierul de atunci, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a cedat în fața presiunilor de a demisiona. Alegerile, care trebuiau în mod normal să aibă loc în martie 2012, au fost convocate în noiembrie 2011 și s-au soldat cu o înfrângere categorică pentru socialiști (aflați la putere), în timp ce Partidul Popular a obținut una dintre cele mai mari victorii în alegeri.

Este însă pentru prima dată de la reinstaurarea democrației în țară, adică în ultimele patru decenii, când decizia de alegeri anticipate este luată ca urmare a unui blocaj politic în Parlament.

După scrutinul legislativ din decembrie 2015, Partidul Popular a obţinut cel mai mare număr de mandate, dar nu suficiente pentru a forma singur executivul.  Deși au ieșit pe primele două locuri în alegerile din luna decembrie, cu 29% și respectiv 22% din voturi, Partidul Popular (PP), condus de premierul în exercițiu Mariano Rajoy, și socialiștii din PSOE au obținut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formațiuni tradiționale pierzând voturi în favoarea Podemos și Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă. Prin urmare, fragmentarea noului legislativ de la Madrid nu a permis până în prezent alcătuirea unei majorități.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri