Consilierul militar al lui Erdogan și comandantul bazei Incirlik au fost arestați

Data publicării:
turcia GettyImages-576522092

FOTO: Gulliver/GettyImages

Între timp, Pentagonul a anunțat că oficialii turci au anulat interdicția referitoare la spațiul aerian din jurul bazei Incirlik și ca urmare aceasta va fi redeschisă și vor fi reluate operațiunile americane împotriva Statului Islamic. Baza de la Incirlik funcționează însă în continuare cu ajutorul generatoarelor, după ce autoritățile turce au tăiat sursele externe de furnizare a energiei electrice.  

Bilanțul tentativei de puci de vineri seara a crescut la 290 de morți, potrivit unui anunț făcut duminică de ministrul turc de externe.

Turcia și-a intensificat duminică represaliile în urma tentativei de puci, făcând arestări masive în rândul membrilor forțelor armate, dar și în domeniul judiciar - e vorba de aproape 6.000 de oameni. Nici nu se încheiase bine tentativa de puci, în noaptea de vineri spre sâmbătă, și Erdogan promitea că va fi un prilej pentru a face „curățenie” în armată.  

Deși guvernul afirmă că are controlul deplin asupra țării și a economiei, forțele de securitate s-au confruntat totuși cu un grup de rebeli care opuneau rezistență la cel de-al doilea aeroport al Istanbulului, Sabiha Gokcen, aflat în partea asiatică a metropolei, dar și la o bază aeriană din Konya, în centrul Turciei. Au fost făcute arestări. Președintele turc, Recep Erdogan, care a participat duminică la funeralii ale victimelor, le-a cerut susținătorilor să rămână în stradă cel puțin până vineri, pentru a apăra democrația.

Este de aşteptat ca măsurile represive să se intensifice, iar politicienii europeni l-au avertizat pe Erdogan că tentativa de puci nu-i dă un cec în alb pentru a nesocoti statul de drept și că riscă să rămână izolat pe plan internațional dacă își consolidează puterea autoritară.

Autoritățile turce au reținut aproape 3.000 de membri ai forțelor armate, de la comandanți cu rang înalt la simpli soldați, și cam tot atâția judecători și procurori.

Erdogan acuză că tentativa de puci a fost pusă la care de cei care vor să slăbească și să divizeze Turcia, o aluzie la Occident în general, dar mai cu seamă la Statele Unite, acolo unde se află clericul Fethullah Gulen, un fost colaborator devenit inamic personal, cel pe care îl acuză deschis că ar fi la originea loviturii de stat și că ar fi înființat „structuri paralele”. Clericul a negat acuzațiile și spune că orice lovitură de stat este un afront la adresa democrației.

Sâmbătă, ministrul muncii, Suleyman Soylu, nu s-a ferit să spună la televiziunea Haberturk că el crede că Washingtonul este în spatele tentativei de a răsturna guvernul. Replica Washingtonului nu s-a lăsat așteptată, secretarul de stat John Kerry declarând că astfel de afirmații sunt absolut false. În plus, duminică, John Kerry a declarat că Washingtonul nu a avut niciun fel de informații preliminare în legătură cu un eventual puci în Turcia și nici că Fethullah Gulen s-ar fi aflat la originea complotului. El le-a cerut autorităților turce să furnizeze rapid Statelor Unite toate dovezile pe care le au, în vederea unei eventuale extrădări.

La un miting la care a participat sâmbătă, susținătorii președintelui i-au cerut lui Erdogan ca liderii puciului să fie executați. „Să fie spânzurați”, a strigat mulțimea, iar președintele le-a promis că parlamentul ar putea lua în considerare reintroducerea pedepsei cu moartea, care în prezent a fost abolită.  


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri