Constantin Degeratu: Politica UE - „Să nu se întâmple în mandatul meu!”. Rusia profită

Data publicării:
degeratu-2

Comentariile au fost prilejuite de un articol publicat de prestigiosul cotidian The New York Times, potrivit căruia ruşii au trimis o navă specială în apropierea coastelor atlantice ale Statelor Unite cu scopul de a tăia cablurile submarine de internet. Acestea fac legătura între Statele Unite şi Europa şi sunt vitale în sistemul de comunicaţii sau cel de afaceri. Nava rusească s-ar îndrepta spre Cuba şi a fost observată recent în apropierea acestei ţări. Deocamdată, Pentagonul nu a confirmat aceste informaţii.

„Nu cred că o navă rusească, la vedere, s-ar duce și-ar tăia cabluri, dar cred că regimul de la Moscova dorește să se creadă acest lucru”, a comentat Constantin Degeratu. În opinia sa, Moscova are interes să creeze această aparență de confruntare, pentru că regimul de la Kremlin are o nevoie acută de confruntare, pe care noi (occidentalii - n.r.) aproape că o refuzăm.

„Cu siguranță scot în evidență vulnerabilitățile comunității euroatlantice – și aceasta este o vulnerabilitate: cineva ar putea s-o facă, iar dacă ar fi s-o facă cineva, cu siguranță ar fi ceva omuleți verzi, roșii, negri, sigur nu la vedere Rusia. Nu înseamnă că Rusia n-ar avea un astfel de interes”, a spus generalul Degeratu.

El a explicat că Rusia face toate acțiunile, până la limita declanșării unui război, pe care le poate face, știind că în general, noi nu vom riposta, nu suntem pregătiți să ripostăm corespunzător. „Mie mi-e clar de ce regimul Putin are nevoie de confruntare. În general, de la romani încoace, se știe ce înseamnă politica: pâine și circ. Nu poate livra pâinea! Regimul Putin și-a epuizat toate posibilitățile de a asigura prosperitatea Rusiei. Nu va mai putea conduce Rusia decât inventând sau provocând un inamic extern, pentru ca să transfere întreaga responsabilitate a eșecului reformelor economice pe seama inamicului extern, așa s-a făcut întotdeauna”, a afirmat fostul șef al Statului Major al armatei.

„Rușii încă mai cumpără această rețetă, pentru că există o propagandă enormă, există foarte multe slăbiciuni ale Vestului care pot fi ușor exploatate, există lipsă de preocupare – încă trăim într-un vis! Uitați-vă, despre acea posibilă interogare în aer sau în locuri secrete a suspecților teroriști s-a consumat aproape 60 la sută din timpul de muncă al Consiliului Europei, dar pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina, prin uciderea a peste 2.000 de copii și femei, prin ceea ce a făcut regimul (Putin - n.r.), n-a fost nicio ședință a Consiliului Europei”, a punctat generalul.

„Cam o treime din parlamentarii din Uniunea Europeană în permanență pledează în favoarea Rusiei pe față, direct. (...) Nimeni nu se gândește la refugiații Ucrainei. Este rezultatul adormirii spiritului civic în Europa, refuzului de a vedea un pericol și al perpetuării acestei chestiuni”, a arătat Constantin Degeratu.

„Să nu se întâmple în mandatul meu – cam asta pare să fie, din păcate, politica din Uniunea Europeană. Este o involuție a maturității politice generate de prea mulți ani de bunăstare și pace”, a conchis generalul, invitat în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri