Continuă negocierile pentru pace în Ucraina, pe fondul unei crize umanitare în estul țării

Data publicării:
455161982

Un băiețel din Alovaisk se joacă lângă ruinele unei clădiri bombardate. Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele Petro Poroşenko s-a arătat încrezător că planul propus de liderii german şi francez poate aduce pacea. A avertizat, însă, că războiul din estul Ucrainei trebuie rezolvat într-un fel sau altul, dar nu îngheţat, aşa cum şi-ar dori Rusia.

Am adus cu mine paşapoartele şi legitimaţiile militare ale soldaţilor şi ofiţerilor ruşi care au venit în Ucraina şi le-au lăsat în urmă. Este cea mai bună dovadă a agresiunii şi a prezenţei trupelor Rusiei (în Ucraina, n.red.)”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Replica a venit imediat de la Moscova. Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu doreşte război, dar nici nu va juca pe scena internaţională rolul impus de Occident.

Există o încercare de a perturba actuala ordine globală care s-a format în deceniul care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice, cu un lider incontestabil care vrea să rămână astfel crezând că îi este îngăduit totul. Cu toate acestea, nu vom porni război împotriva nimănui, ci vom colabora cu toată lumea”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse.

Citiți și: Joe Biden: SUA nu vor permite Rusiei să redeseneze harta Europei

Pacea în fostul satelit sovietic atârnă de un fir de aţă, a avertizat liderul francez, care a precizat că planul pe care l-a propus alături de cancelarul german ar putea fi ultima şansă pentru a evita războiul.

Autorităţile de la Kiev spun că separatiştii pregătesc noi atacuri

Case distruse, tancuri fumegând, cadavre abandonate pe marginea drumului şi oameni fără speranţă. Aşa arată Uglegorsk, unul dintre zecile de oraşe devastate de război în estul Ucrainei.

„Am stat ascunsă în baie o săptămână, împreună cu vecina mea de la etajul al doilea, ţinându-ne în braţe. N-am mâncat nimic. N-am avut nici pâine, nici mâncare. Nimic!”, spune o femeie în vârstă.

Înainte de începerea conflictului, în Vugleghirsk trăiau 8.000 de oameni. Mulţi au fugit din cauza violenţelor. Au rămas doar cei care nu au unde să se ducă. Separatiştii spun că armata ucraineană e de vină pentru tot ceea ce se întâmplă şi nu cred că situaţia se va schimba, chiar dacă va fi anunţat un plan de pace în regiune.

Un alt tratat de pace mi se pare inutil, pentru că va funcţiona doar în favoarea forţelor ucrainene”, spune un separatist.

Citiți și: Angela Merkel spune că securitatea în Europa trebuie consolidată împreună cu Rusia. Reacția Moscovei

Un alt oraş, acelaşi peisaj de război. Locuitorii din Ielenovka, o localitate aflată în apropiere de Doneţk, caută printre dărâmături după atacurile din ultimele zile.

„A fost îngrozitor când au început bombardamentele. Îngrozitor! Aici a murit un om. A fost ucis mai sus pe stradă. Mergea şi un obuz a căzut chiar lângă el”, spune un localnic.

Între timp, autorităţile de la Kiev au avertizat că separatiştii pregătesc noi atacuri în oraşele Debalţevo şi Mariupol. Totul în contextul în care un nou convoi umanitar trimis de Rusia a ajuns în regiunea Doneţk. Oficialii ucraineni susţin în continuare că nu e vorba de ajutoare, ci de aprovizionarea rebelilor.

Citiți și: Premierul Ucrainei: „Nimeni nu vrea să vadă tancurile ruseşti la graniţa Uniunii Europene”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri