Corespondență de la Berlin. Efectul alegerilor din Germania asupra Europei

Data actualizării: Data publicării:
German Presidential Elections
Martin Schulz și Angela Merkel | FOTO: Gulliver/Getty Images

Germania votează astăzi în cadrul alegerilor parlamentare. Sondajele arată că Angela Merkel are toate şansele să câştige un al patrulea mandat de cancelar. Nu este foarte sigur că va avea şi majoritatea necesară. Asta înseamnă că am putea vedea o coaliţie în Berlin. Principalul rival al actualului cancelar german este Martin Schulz, candidatul social-democraților, fost preşedinte al Parlamentului European. Ceea ce în ochii unora ar putea părea un scrutin extrem de previzibil, poate fi văzut cu totul altfel: această predictibilitate e o veste cât se poate de bună pentru o Europă atât de greu încercată. Moderaţia germană şi faptul că principalii candidaţi sunt proeuropeni arată că Germania va continua să fie un pilon de stabilitate pentru Uniunea Europeană. De la Berlin relatează corespondentul Digi24 Cosmin Prelipceanu:

Angela Merkel a făcut campanie pe ultima sută de metri. În Berlin, cancelarul german a stat de vorbă cu oamenii pe stradă, în magazine şi chiar a servit cafea unor membri tineri din Uniunea Creștin-Democrată. Angela Merkel a încercat să-şi mobilizeze electoratul.

„Oamenii nu ne votează datorită trecutului în care am reuşit să realizăm ceva. Acum este despre viitor şi multe se vor schimba, aşadar este important să asigurăm locuri de muncă”, a spus ea.

Rivalul actualului cancelar german, Martin Schulz, a făcut apel la oprirea ascensiunii partidului populist de dreapta Alternativa pentru Germania.

Dacă AfD intră în Bundestag ar însemna că pentru prima oară după 1945 limba groparilor democraţiei va fi auzită în Parlament. Le spun aici, în Berlin, acestor oameni: voi sunteţi duşmanii, iar noi vom apăra democraţia în Germania”, a spus el.

Candidatul Partidului Social Democrat a spus că se va bate pentru o Europă unită.

Luptăm pentru o Europă puternică şi solidară. Acesta este motivul pentru care îmi doresc să devin cancelarul Germaniei. Ajutaţi-ne să-l obţinem. Următorii patru ani nu trebuie să devină patru ani de stagnare şi letargie în care Angela Merkel să guverneze ţara cum a făcut-o în ultimii ani, obosită şi administrând doar trecutul”, a spus Martin Schulz.

Potrivit sondajelor, partidul conservator al cancelarului Angela Merkel ar urma să obţină 35 la sută din voturi, iar social-democraţii, 23 la sută. Pe locul trei se estimează că va fi drepta populistă AfD cu un scor între 11 şi 13 procente.

„Cancelarul este bine cunoscut la nivel naţional de 12 ani. Contracandidatul, rivalul, domnul Schulz, este cunoscut de aproximativ 9 luni. A fost preşedintele Parlamentului European, nu are experienţă în politica naţională. Este cel mic contra celui mare. El câştigă respect pentru lupta pe care o duce, dar respectul nu este suficient pentru a obţine mai multă susţinere astfel încât partidul său să fie primul sau să câştige funcţia de cancelar”, spune Gero Neugebauer, analist politic.

Digi24 va transmite în direct alegerile de mâine din Germania. Din Berlin, de la ora 18, Cosmin Prelipceanu va modera o ediţie specială despre scurtinul din cea mai influentă ţară a Uniunii Europene şi cum poate afecta rezultatul acestuia blocul comunitar, deci şi pe noi, aici, în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri