CORESPONDENȚĂ DE LA BUDAPESTA. Alegerile legislative s-au încheiat: 56,7% dintre unguri au votat până la 18:30

Data publicării:
orban facebook

Actualizare 20:00: Alegerile legislative din Ungaria s-au încheiat. Prezenţa la urne, până la ora 18.30, arată că 56,7 la sută din maghiarii cu drept de vot şi-au exprimat astăzi opţiunea, cu aproape trei la sută mai puţin decât la precedentul scrutin legislativ.

Potrivit unui exit poll, Fidesz a obținut 48% din voturi, alianța formată din cinci partide de stângă a obținut 27% din sufragii, iar Jobbik - 18%.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE 15.00. Până în urmă cu o oră peste 34% dintre maghiarii cu drept de vot au venit la urne. Este însă o prezenţă mai mică decât cea înregistrată în urmă cu patru ani.


ACTUALIZARE 14.27. Viktor Orban a votat în capitala Budapesta şi le-a cerut maghiarilor să-l sprijine aşa cum au făcut-o şi în urmă cu patru ani. Atunci, partidul său a obţinut aproape 53% din voturi. „O prezenţă mare la urne va permite o guvernare mai solidă. Contează foarte mult pe câte mandate se bazează majoritatea parlamentară, aşa că sper să voteze cât mai mulţi maghiari”, a spus premierul.  


ACTUALIZARE 13.10. Până în urmă cu oră, peste 23% dintre ungurii cu drept de vot au venit la urne. Este însă o prezenţă mai mică decât cea înregistrată în urmă cu patru ani.


ACTUALIZARE 9.32. Şi cetăţenii maghiari care se află în România pot vota la sediile consulatelor din ţară. La fel şi cei aproximativ 200.000 de români care au şi cetăţenie maghiară. 


ACTUALIZARE 9.15. Alegătorii din România și din SUA care au optat pentru votul prin corespondență și-au trimis deja opțiunile, relatează trimisul special al Digi24 la Budapesta, Dan Codre. Țara vecină și-a redus numărul de parlamentari de la 386 la 199.  


După două mandate de premier, Viktor Orban este convins că va primi din nou încrederea electoratului maghiar. Pasionat de fotbal şi tatăl a cinci copii, el a devenit prim-ministru în 1998 la vârsta de 35 de ani, după care a revenit la putere în 2010.

Istoria îşi va aminti că Ungaria s-a eliberat de sub jugul FMI şi că, împotriva voinţei lumii întregi, am creat propria noastră Constituţie, ne-am întors la rădăcinile noastre creştine”, a declarat premierul.

De altfel, creştinismul este una dintre valorile promovate de Viktor Orban, un premier care a provocat îngrjorare la Bruxelles prin deciziile luate. Printre ele, adoptarea unei noi Constituţii care consolidează puterea propriului partid în cadrul instituţiilor statului.

În plus, a impus o lege care limitează libertatea presei şi a înlocuit conducerea Băncii Naţionale cu persoane apropiate de partidul său.

Viktor Orban este prima persoană care a apărat interesele Ungariei în cadrul Uniunii Europene şi în lume. Este primul politician din ultimii 25 de ani care reprezintă într-adevăr interesele maghiarilor”, spune un membru Fidesz.

O afirmaţie cu care sunt de acord mulţi maghiari. Analiştii politici spun că Fidezs va câştiga detaşat alegerile legislative, iar singura necunoscută este dacă va obţine suficiente voturi pentru o majoritate absolută.

Principalul său contracandidat este alianţa de stânga, cotată cu aproximativ 30% din intenţiile de vot.

„Aceste alegeri nu sunt nici corecte, nici libere. Este revoltător că nu există oportunitatea unei dezbateri televizate, partidul de guvernământ controlează aproape toate canalele media”, afirmă liderul opoziției, Ferenc Gyurcsany, fost premier.

Tabloul politic al alegerilor din Ungaria este completat de partidul de extremă-dreapta Jobbik. Cunoscută pentru retorica sa rasistă şi antisemită, formaţiunea este cotată cu aproximativ 20% din intenţiile de vot. A fost înfiinţată în 2003 şi este condusă de un fost profesor în vârstă de 35 de ani.

„Susţinătorii Jobbik sunt cei care vor, într-adevăr, schimbare în Ungaria. Ne dorim să-i reprezentăm pe cei care s-au săturat de Fidesz, de socialişti, de tot ce s-a întâmplat în ultimii 24 de ani”, a declarat Gabor Vona, liderul Jobbik.

Liderii Jobbik susţin că luptă pentru apărarea identităţii naţionale. Partidul a avut de suferit în urma politicii ultraconservatoare promovate de Fidesz, aşa că acum şi-a adaptat imaginea.

Foloseşte un discurs mai conciliant, în speranţa că va atrage în special voturile studenţilor nemulţumiţi de politica actuală din domeniul educaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri