Corespondentul Die Welt în Turcia a fost arestat

Data publicării:
politie turcia

Jurnalistul Deniz Yucel, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat de autorităţile din Turcia şi este acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă, de propagandă şi dezinformare. Acesta este corespondentul publicaţiei germane Die Welt.

politie turcia

Jurnalistul a scris despre emailuri pe care o grupe de hackeri, RedHack, le-a obţinut din contul privat al ministrului turc al Energiei, Berat Albayrak. Ministrul este ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Alţi şase jurnalişti, care lucrează toţi pentru presa turcă, au fost arestaţi în legătura cu dosarul RedHack. Deniz Yucel, care are dublă cetăţenie, turcă şi germană, s-a predat poliţiei încă de marţi. Potrivit legii turce, în perioade de stare de urgenţă, precum cea în vigoare în prezent, el poate fi reţinut 14 zile înainte să fie dus în faţa unui judecător.

„Guvernul turc a notat în repetate rânduri că Turcia este o ţară guvernată de statul de drept. De aceea credem că un proces corect va duce la scoaterea sa de sub acuzare", a declarat, într-un comunicat, redactorul-şef al Die Welt, Ulf Poschardt. Sindicatul jurnaliştilor germani spune că arestarea lui Yucel arată că Erdogan „încearcă să folosească starea de urgenţă pentru a elimina presa care critică puterea”. Organizaţie a cerut implicarea Guvernului german în acest caz.

Reporteri fără Frontiere Germania a declarat că dosarul duce acuzarea jurnaliştilor în Turcia la un nou nivel: „Alţi corespondenţi străini au fost expulzaţi sau nu li s-a permis accesul în ţară.”
Autorităţile turce îl tratează pe Deniz Yucel ca pe un cetăţean turc, nu german. Potrivit cotidianului Taz, el a mai fost închis, pentru o perioadă scurtă de timp, în iunie 2015, la Sanliurfa, un oraş din sudul ţării, după ce a pus întrebări referitoare la situaţia refugiaţilor din Siria.

În prezent, circa 120 de jurnalişti sunt închişi în Tucia, potrivit Federatiei Europene a Jurnaliştilor. Ankara a respins aceasta cifră şi insistă că nimeni nu a fost închis pentru ca a scris ştiri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri