Criza din Ucraina riscă să se transforme în război civil. Peste 50 de morți într-o singură zi

Data publicării:
soldat mascat-1

Actualizare 0.10. Printre morții în incendiul de la Casa Sindicatelor din Odessa se numără 15 cetățeni ai Rusiei și 10 transnistreni. Armele folosite în Odesa au fost aduse tot din regiunea transnistreană, scrie UNIMEDIA, care nu precizează sursa acestor informații. 

Anterior, presa ucraineană prelua o informație dată de corespondentul publicației tsn.ua, potrivit căruia în incendiu ar fi murit 15 cetățeni ruși și cinci „transnistreni”.

Actualizare 23.40 În luptele de la Kramatorsk au murit doi oameni. Potrivit RIA Novosti, cei doi morţi sunt separatişti proruşi, care au opus rezistenţă forţelor militare ucrainene.  

Actualizare 23.34. Potrivit agenției ruse RIA Novosti, citată de publika.md, Garda Naţională a Ucrainei ia cu asalt oraşul Kramatorsk care este controlat de separatiştii proruşi. Potrivit agenţiei ruse de ştiri, în cadrul confruntărilor au fost rănite mai multe persoane.

Actualizare 23.00 Încă doi militari ucraineni au fost ucişi astăzi în urma luptelor ncu separatiştii proruşi din apropierea oraşului Slaviansk, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.

Actualizare 21.30 Peste 40 de persoane și-au pierdut viața în urma unui incendiu care a cuprins Casa Sindicatelor din Odessa.

_________________________

Doi piloți ai armatei ucrainene și mai mulți separatiști proruși ar fi murit într-o operațiune declanșată de autoritățile de la Kiev în orașul Slaviansk, din estul Ucrainei, potrivit președintelui interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. Pe de altă parte, poliția locală din Odessa a anunțat că un bărbat a murit și mai mulți au fost răniți în ciocniri ale taberelor adverse care au loc în acest oraș, cel mai mare din sudul țării. Ulterior, bilanțul de la Odesa a fost modificat progresiv și a ajuns la patru morți. În total, ar putea fi vorba 11 morți care s-ar fi înregistrat numai azi în violențele din Ucraina. Bilanțurile trebuie privite cu circumspecție, în funcție de sursele care le anunță.

Înfruntările extrem de violente au loc între cei care susţin unitatea ţării şi separatiştii care doresc apropierea de Rusia sau chiar alipirea la federaţie, cum a fost cazul Crimeei. Totul se petrece în aceeaşi zi în care armata ucraineană a declanşat o amplă operaţiune militară în oraşele rusofone din estul ţării, aproape de graniţa cu Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut Ucrainei să îşi retragă trupele din estul şi sudul ţării. Moscova a cerut, totodată, o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Reuniunea va avea loc în această seară.

Violenţele din centrul Odessei au izbucnit în Piața Sobornaia, după ce participanţii la două mitinguri paralele s-au luat la bătaie. La prima demonstraţie participau mii de susţinători ai puterii proeuropene de la Kiev, cărora li s-au alăturat şi fanii echipei locale de fotbal Cernomoreţ. La manifestaţia rivală luau parte sute de simpatizanţi ai Rusiei, înarmaţi cu bâte de basseball şi scuturi.

Oricât de violente, confruntările de la Odessa sunt doar continuarea unei zile extrem de sângeroase, care a început cu ofensiva armatei ucrainene în oraşele rusofone din estul ţării. La Slaviansk, separatiştii au doborât două elicoptere ale armatei.

Ministerul ucrainean de Interne a confirmat moartea celor doi piloţi de elicopter. Cel puţin unul dintre ei părea să fi supravieţuit totuşi prăbuşirii, după cum o dovedesc unele imagini, aşa că e imposbil de spus în acest moment dacă el a murit ulterior, din cauza rănilor, sau dacă a fost executat după ce a fost capturat de separatişti.

Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev susțin că și de partea separatiștilor s-ar fi înregistrat mai multe decese.

Separatiştii au preluat controlul asupra centrului de feroviar din Doneţk şi au ordonat oprirea tuturor trenurilor, indiferent dacă se aflau în gări sau pe traseu.

Însoţită de trupele speciale ale serviciului de securitate, armata ucraineană a deschis focul la punctele de control de la intrarea în oraş. La operaţiune au participat cel puţin 20 de elicoptere de luptă. Separatiştii au reuşit deja să doboare câteva aparate cu ajutorul lansatoarelor de rachete mobile. Ucrainenii susţin că riposta proruşilor este coordonată de combatanţi bine antrenaţi, care ştiu să folosească echipamentul antiaerian.

Declanşarea operaţiunii militare a provocat agitaţie în oraş. Din clădirile oficiale ocupate în ultimele săptămâni, separatiştii au început să scoată lansatoare de rachete, mitraliere şi lăzi cu muniţie. La intrările în oraş, combatanţii proruşi au dat foc la pneuri şi s-au declarat gata de luptă.

De partea lor, autorităţile de la Kiev spun că armata a recuperat cel puţin 10 puncte de control din mâinile insurgenţilor. Ofensiva armatei este însă foarte dificilă, pentru că în foarte multe locuri, tancurile şi elicopterele sunt întâmpinate nu doar de separatişti înarmaţi până în dinţi, ci şi de civili. Femei şi bătrâni cu icoane în braţe blochează accesul militarilor care nu îndrăznesc să-şi folosească muniţia, așa cum s-a întâmplat la Andreevka, de pildă.

Asaltul forţelor armate ucrainene vine la o zi după ce la Doneţk manifestanţii proruşi au ocupat clădirea parchetului regional, după un adevărat asalt cu pietre şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri