Criza francului la alții - cazul Serbiei, Croației și Poloniei

Data publicării:
manifestatie franc belgrad

Sârbii care au credite în franci au manifestat la Belgrad, nemulţumiţi de reacţia autorităţilor după ce moneda elveţiană a crescut. Până acum, câteva mii de oameni au dat în judecată băncile.

În ultimii trei ani am deschis aproape 3.500 de procese pentru creşterea ilegală a ratelor, dar în ultima vreme au fost procese pentru anularea împrumuturilor din cauza creşterii ratei de schimb”, spune un avocat.

„Una dintre idei ar fi convertirea creditelor noastre din franci elveţieni în euro şi cred că ar fi o soluţie care ar fi acceptabilă pentru mine şi pentru mulţi alţii”, spune unul dintre sârbii cu credit în franci.

Îngrijorare în rândul celor cu credite la bănci în franci elveţieni este şi în Croaţia. În această ţară sunt 60 de mii de credite imobiliare în franci elveţieni, echivalentul a aproape 4 miliarde de euro. Guvernul a promis că va suspenda plata oricărei rate pentru o perioadă de timp în care să se poarte negocieri între bănci şi datornici.

Termenul de câteva luni este acceptabil pentru noi dacă vedem că există o formă de dialog, dacă suntem parte activă la negocieri”, afirmă o tânără.

Una dintre ţările cele mai expuse la creşterea valorii francului elveţian este Polonia, unde ratele pe care trebuie să le plătească creditorii la bănci s-au dublat deja.

Proprietatea pe care o deţin valorează 250.000 de zloţi, iar împrumutul pe care trebuie să îl returnez acum este de 550.000 de zloţi. Am achitat deja 100% din valoare”, a explicat unul dintre datornici.

Premierul polonez a promis o anchetă în cazul împrumuturilor acordate de bănci. Guvernul a emis o decizie prin care se angajează ca această investigaţie să nu afecteze interesele băncilor sau pe cele ale clienţilor lor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri