Criza politică din Republica Moldova continuă

Data publicării:
ion struza

  

Milionarul Ion Sturza, propus de preşedintele Republicii Moldova pentru funcţia de prim-ministru, nu are şanse să formeze un guvern care să fie votat de Parlamentul de la Chişinău, spun experţii. Asta ar însemna o prelungire a crizei politice, într-o ţară aflată în pragul falimentului.

În momentul de faţă, eu cred că nu se va ajunge la un vot. Dacă nu există o majoritate, părerea mea este că Ion Sturza îşi va depune mandatul. Nu are sens să meargă la vot care nu este decontabil”, a spus Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial, pentru Hotnews.ro.

În plus, Parlamentul Moldovei ia în calcul suspendarea preşedintelui Nicolae Timofti, al cărui mandat se termină oricum anul viitor.

„Ar arunca în aer definitiv Republica Moldova, cu costuri incomensurabile, în primul rând pentru populaţie şi pentru cetăţeni”, a mai spus Iulian Chifu.

La Bruxelles, situaţia politică din Republica Moldova este privită cu un amestec de frustrare şi îngrijorare de europarlamentarii din ţara vecină.

Cel mai gri, cel mai sumbru scenariu ar fi alegerile anticipate. Toate cele trei partide (proeuropene, n.r.), şi anume PLDM, PDM şi Partidul Liberal, în măsurătorile care sunt disponibile, au dificultăţi reale de a trece pragul electoral. Partidele care sunt vectori ai Federaţiei Ruse în Republica Moldova vor fi, cum se spune, pe cai mari şi vor dicta jocul”, a spus Andi Cristea, europarlamentar, preşedintele delegaţiei parlamentare în UE a Republicii Moldova.

Dincolo de lupta politică, Republica Moldova are nevoie urgentă de bani, pentru că riscă să nu mai poată plăti salariile şi pensiile.

„Republica Moldova se află în unul din cele mai critice momente din istoria sa. Această bătălie, dusă cu toate mijloacele la dispoziţie, arată faptul că lipsa de responsabilitate la nivelul clasei politice din Republica Moldova este destul de serioasă”, a spus Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Republica Moldova a rămas fără guvern în 29 octombrie anul acesta. Cabinetul condus de Valeriu Streleţ a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru - au spus parlamentarii - „corupţie şi ineficienţă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri