Cum apune cea mai strălucitoare stea a prezidenţialelor din Franţa

Data actualizării: Data publicării:
fillon bun

Campania pentru alegerile prezidențiale a lui Francois Fillon este zdruncinată de ancheta anticorupție care are ca obiect angajarea presupus fictivă soției și a copiilor la biroul său parlamentar. Și pe zi ce trece, lucrurile par să se înrăutățească. Candidatul dreptei la alegerile prezidențiale respinge însă acuzațiile, catalogându-le cel mult o „eroare” și declară că nu se va „preda” și va continua să lupte pentru funcția de șef al statului francez.

fillon bun
Foto: Guliver/GettyImages

Situația lui Francois Fillon, pornit cu prima şansă în cursa pentru preşedinţia Franţei, se deteriorează de la o zi la alta. În deplasările din cadrul campaniei, candidatul dreptei folosește de câteva săptămâni numeroase gărzi de corp, temându-se de reacția publicului. De asemenea, au apărut încercări de restricționare a prezenței jurnaliștilor „ostili”, cei invitați la activitațile sale fiind selectați în special din rândurile presei considerate prietenoase.

Candidatul Partidului Republican este confruntat chiar de colegi de partid. Un parlamentar republican la comparat pe Fillon cu un pilot care vrea să se sinucidă, în timp ce restul echipajului încearcă să dărâme ușa cabinei pentru a-l opri. Asta, în contextul în care tot mai multe voci i-au cerut să se retragă din cursa electorală, pe lângă o parte dintre susținătorii partidului său. Aceștia au și organizat un miting în care îi cereau lui Fracois Fillon să renunțe la candidatură.

Susținătorii noștri sunt împărțiți în două tabere - unii care se așteaptă la un dezastru și unii care cred în miracole”, a declarat un alt coleg de partid al lui Fillon, cu o zi înainte ca acesta să renunțe la vizita programată la Târgul de Agricultură, un loc important pentru orice candidat la prezidențiale.

În tot acest context, Fillon profită de faptul că partidul Republican nu are un Plan B în campania pentru funcția supremă în stat. Contracandidații săi din cadrul partidului, Alain Juppe și fostul președinte Nicolas Sarkozy au fost considerați de la bun început fără șanse reale de victorie, lucru confirmat de alegerile primare ale republicanilor.

Iar viitorul nu arată deloc bine pentru republicani. În cursa pentru fotoliul de președinte al Franței, Fillon este abia pe locul trei în sondaje cu 21% din intențiile de vot, în urma candidatei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) cotată cu 25% și a independentului Emmanuel Macron cu 24%.

Până la alegeri însă, candidatul dreptei se confruntă cu multe alte dificultăți. Penelope Fillon, soția sa, a fost convocată de judecătorii de instrucţie în vederea unei eventuale inculpări, iar François Fillon a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că va fi convocat pe 15 martie în vederea unei inculpări, în cazul presupuselor angajări fictive ale membrilor familiei sale. Ulterior, directorul său de campanie, Bruno Le Maire, a demisionat din funcţie.

Fillon este un susţinător al anulării sancţiunilor impuse Rusiei şi pledează pentru o încălzire a relaţiilor cu Moscova

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri