Cum se pregătesc televiziunile germane pentru alegeri

Data actualizării: Data publicării:
ziarist n24

Pentru ca informaţiile să ajungă rapid la public în ziua alegerilor, televiziunile din Germania s-au pregătit de luni bune. Au fost stabilite deja planuri pentru transmisiuni şi fiecare reporter ştie ce va avea de filmat. Vedem acum un reportaj filmat în redacţia N24, principala televiziune de ştiri din Germania, de echipa Digi24 aflată în Berlin.


Magda Crișan, reporter Digi24: Suntem în centrul Berlinului, aproape de Potsdamer Platz. Mergem la N24, televiziunea de ştiri germană cu cea mai mare audienţă. Suntem gata.

-Bună ziua, domnule Boehning!

- Bună ziua, doamnă. Ne bucurăm că sunteţi aici!

- Sunteţi gata cu pregătirile pentru alegeri?

- Da şi nu, mai avem o şedinţă pentru alegeri astăzi (joi, n.r.) şi nu va fi ultima, mai lucrăm la grafică. Şi apoi mai avem una-două şedinţe de alegeri. Sigur că planul este în esenţă gata, ştim unde trimitem fiecare reporter.

Aici sunt construite toate emisiunile noastre, aici ajung toate informaţiile strânse de redacţie. Pe o parte a mesei construim programul de ştiri al postului N24. Şi suntem şi furnizorii ştirilor pentru cel mai mare trust privat de televiziune Pro Sieben Sat 1. Facem pentru Sat 1 o emisiune specială electorală şi una pentru Pro 7.

- Aici este regia?

- Da, aici este regia cu diferite automatizări. Avem acum 10 semnale live. Un EOD ( editorul zilei, n.r.) stă în regie. Răspunde pentru partea editorială. Un regizor şi colegii se ocupă de partea tehnică.

- Deci aceasta este regia din care se dă emisia în seara alegerilor?

- Da, aşa este. Mai avem o altă regie doar pentru emisiunile electorale. Am construit şi o regie secundară pentru că regia principală poate primi doar un număr limitat de semnale de live. În seara alegerilor însă, vom avea 28 de surse live, avem 10 reporteri pe teren, de aceea avem nevoie de această a doua regie.

- Ce se întâmplă cu transmisiunile în direct de la partide?

- Există un model berlinez pentru astfel de transmisiuni. Noi şi televiziunile publice ne împărţim transmisiunile.

- Ole, ce transmitem noi?

- Noi facem transmisiunile live de la Verzi.

- Şi le daţi şi celorlalte televiziuni?

- Da, şi ceilalţi transmit live de la alte partide. Asta reduce şi aglomeraţia la sediile partidelor, altfel ar fi prea multă tehnică.

- Dacă fiecare televiziune ar transmite de la toate partidele ar exista în faţa sediilor acestora zeci de DSNG-uri. Aşa este pentru toţi mai bine. Inclusiv la capitolul costuri care sunt mai mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri