MAE: Doi români şi-au pierdut viaţa în cutremurul din Italia, alţi patru sunt răniţi. Numărul total al deceselor a crescut la 247

Data actualizării: Data publicării:
080423874-b77c4092-934b-4e5b-a913-a03d7b540320

Un cutremur foarte puternic a avut loc miercuri dimineață în localitatea Amatrice din Italia, la adâncime foarte mică. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că doi români se numără printre cei care şi-au pierdut viaţa. Alţi patru sunt răniţi şi opt sunt daţi dispăruţi. Un nou bilanţ anunţă că 247 de oameni au murit în urma seismului.

Foto: Gulliver/GettyImages
Foto: Gulliver/GettyImages

 

 

ACTUALIZARE JOI, ORA 7:25 Un nou bilanț al cutremurului din Italia arată cu sunt 247 de morți.

Actualizare joi, 7:10 Ministerul de Externe anunță că doi români și-au pierdut viața în cutremurul din Italia, iar patru concetățeni sunt răniți și se află în spital. Detalii, AICI.

Actualizare 00.52. Noul bilanț al cutremurului este 159 de morți, potrivit autorităților italienene.

Actualizare 18:45. MAE confirmă că un român şi-a pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia. Doi români sunt la spital, răniţi. Iar un nou bilanţ anunţat de presa italiană spune că cel puţin 80 de oameni au murit.

Actualizare 15:30. Bilanțul persoanelor decedate în urma cutremurului a ajuns la cel puțin 60 de morți, conform presei italiene. Jumătate dintre victime ar fi doar în orașul Amatrice, potrivit unui anunț făcut de primarul localității.

Actualizare 12:40. Serviciul de Protecție Civilă din Italia a oferit primul bilanț oficial: 38 de morți. Autoritățile italiene au mai anunțat că 150 de persoane sunt căutate în continuare de către salvatori.

Între timp, premierul italian Matteo Renzi şi-a anulat vizita programată la Paris.


 

Actualizare 12:20. Ionut Vîlcu, purtător de cuvânt al MAE, a declarat la Digi24 că din „informațiile disponibile în acest moment, printre victime nu se află cetățeni români.”

În ceea ce privește apelurile telefonice primite de la românii care locuiesc în zona afectată de cutremur, acesta a declarat că ei „sunt în regulă”.

Potrivit acestuia, echipa mobilă a Consulatului general al Bologna se află deja în zona afectată de seism, iar cea a Ambasadei de la Roma este în drum.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAE a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a exprimat solidaritatea cu poporul italian.


 

 

Actualizare 11:15. Printre răniții din cutremurul produs în Italia în această dimineață s-ar afla și doi români, potrivit unei românce stabilite în Italia, în orașul Arezzo, situat la 80 de kilometri de epicentru. Aurelia Ceoromila a spus, la Digi24, că deține această informație de la Serviciul Civil Național din Italia și că cei doi români, soț și soție, ar fi suferit răni minore.

Actualizare 11:00. Presa italiană informează că sunt 22 de persoane decedate. Însă este probabil ca bilanțul victimelor să crească, întrucât operațiunile de salvare și căutările de victime continuă.

Actualizare 10:25. Corriere della Sera informează că sunt cel puțin 21 de morți și 100 de răniți în urma cutremurului.

Actualizare 10:00. Declarația primarului din Amatrice: „Jumătate din casele din oraş nu mai există, sunt doar ruine. Am reuşit să avem acces la casele care sunt izolate”, a declarat Sergio Perozzi.

Actualizare 9:10. Presa italiană relatează că ar fi vorba despre 14 persoane decedate în urma cutremurului din această dimineață.

Actualizare 8:45. Facebook a activat funcția SafetyCheck pentru ca cei care se află în zona afectată de cutremur să-i anunțe pe apropiați, prin intermediul rețelei de socializare, că sunt teferi. 

Actualizare 8:30. MAE a precizat la solicitarea Digi24 că niciun român nu a cerut asistență consulară. De asemenea, Ministerul a pus la dispoziție numerele de telefon la care românii afectați de cutremur pot apela.


 

Actualizare 8:00. Cel puțin șase persoane au murit, informează televiziunea Rai. Potrivit sursei citate, mai multe persoane ar fi încă prinse sub dărâmături.


Actualizare 7:00. Televiziunea Rai informează că patru oameni au murit în urma cutremurului din Amatrice.

Cotidianul La Repubblica informează că, în Roma, clădirile s-au cutremurat pentru circa 20 de secunde. 

Autoritățile au anunțat că s-au dărâmat clădiri în trei provincii, însă situația cea mai gravă este în Amatrice.

Seismul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic fiind de 5,5.


 

Autorităţile italiene au anunţat că localitatea Amatrice a fost puternic zguduită, miercuri dimineaţă, de un seism cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, iar mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături. Momentan nu există informaţii cu privire la numărul persoanelor rănite, informează Reuters.

„Drumurile spre şi din localitatea noastră sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături... A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit”, a declarat primarul Amatrice, Sergio Pirozzi.

Agenţia pentru Protecţie Civilă a anunţat că seismul a fost grav şi există relatări cu privire la daunele provocate. Între timp, un refugiat din munţii Gran Sasso a susţinut că o bucată mare dintr-o piatră s-a prăbuşit în timpul cutremurului.

Seismul a fost catalogat inițial cu magnitudinea de 6,4.

Localitatea Amatrice este situată în partea centrală a peninsulei italiene, în zona montană a Apeninilor.

Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L'Aquila, situată la doar 50 de kilometri de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 302 morţi şi peste 1.500 de răniţi, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri