Cutremurul din Italia. 2 septembrie, doliu național în România

Data actualizării: Data publicării:
Dacian Ciolos sedinta de guvern gov.ro

Guvernul are pe agenda ședinței de miercuri decretarea zilei de 1 septembrie ca zi de doliu național în memoria victimelor cutremurului din Italia, care a ucis și 11 români, în acest moment nemaifiind nicio persoană de naționalitate română dată dispărută, potrivit anunțului premierului, Dacian Cioloș.

Prim-ministrul a anunțat că intenționează să propună o zi de doliu național încă de marți, când a vizitat regiunea Lazio, cea mai afectată de sinistru, a participat la o slujbă în memoria celor dispăruți și a vizitat, la Rieti, trei românce aflate în spital.

De asemenea, Guvernul a anunțat asigurarea cheltuielilor de repatriere a celor 11 români care și-au pierdut viața în urma acestui cutremur, precum și un ajutor de 6.000 de euro copiilor care au rămas orfani.

În zilele de doliu naţional, stabilite de Guvern, drapelul naţional se arborează în bernă (coborât pe jumătate). De regulă, doliul naţional produce schimbări în programul posturilor de radio şi televiziune şi al instituţiilor de cultură, precum şi în derularea evenimentelor culturale, artistice sau sportive care fuseseră programate pentru zilele respective.

13 august, data înmormântării Reginei Ana, este cea mai recentă zi de doliu național pe teritoriul României, iar 1 septembrie va fi cea de-a zecea zi cu un astfel de caracter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri