CORESPONDENŢE DIN ITALIA | Cutremurul a şters de pe hartă sate întregi

Data actualizării: Data publicării:
Hundreds Dead In Italian Earthquake As Teams Search For Survivors
AMATRICE, ITALY - AUGUST 25: A house lies destroyed after being hit by an earthquake, on August 25, 2016 in Amatrice, Italy. The death toll in the 6.2 magnitude earthquake that struck around the Umbria region of Italy in the early hours of Wednesday morning has risen to at least 247 as thousands of rescuers continue to search for survivors. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Comuna Amatrice, cea mai puternic afectată de cutremurul din Italia, are în componenţă 61 de sate şi cătune. Unele dintre ele sunt minuscule, cu mai puţin de 20 de locuitori. Şi riscă să dispară pentru că nu va mai avea cine să le reconstruiască. Localnicii au murit sub zidurile prăbuşite sau sunt în vârstă şi nu mai au putere să o ia de la capăt. Cutremurul s-a soldat cu 291 de morți, dintre care 11 sunt româniPeste 200 de oameni au fost salvați de sub dărâmături. Alți 387 de oameni au fost răniți.

28 de români sunt acum adăpostiți în corturi, la Amatrice. În localitatea afectată cel mai grav de cutremur trăiau aproximativ 100 de români. Mulți dintre ei sunt în România, deoarece august este luna concediilor în Italia.

Pe de altă parte, cei mai mulți dintre cei 10 români morți și 16 dați dispăruți în urma cutremurului locuiau în Amatrice.

Echipa Digi 24 a ajuns în această dimineaţă în Saletto, unul dintre micile sate ale comunei Amatrice. A avut 12 locuitori şi 22 de victime.

Adrian Cojocaru, Cristi Petrescu şi Gabi Butnariu l-au avut ghid pe Riccardo Colosanti. Un italian care a învăţat să vorbească limba română cu accent ardelenesc.

La 4 kilometri de localitatea Amatrice, în San Lorenzo, a fost instalată o tabără pentru sinistraţi. Sunt acolo 120 - 130 de locuitori din satele distruse de cutremur şi cel puţin tot atât de mulţi voluntari. Seara se adună mai mulţi oameni. Vin cei plecaţi în căutarea rudelor şi prietenilor dispăruţi sub dărânături sau cei care încearcă să ajungă în fostele lor case, să mai adune câte ceva de acolo.

Sunt de toate în tabără. Corturi imense cu paturi de campanie, o imensă bucătărie mobilă, un colţ în care voluntarii triază ajutoarele trimise şi un mic loc de joacă pentru copii. Viaţa continuă şi după dezastru. În această seară, supravieţuitorii din cele 61 de sate şi cătune ale comunei Amatrice se vor aduna în tabără şi vor asista, alături de voluntari, la o slujbă religioasă. Iar mâine, tot acolo, în tabără, vor face o mică sărbătoare, în locul Festivalului Spaghetelor care a fost anulat de cutremurul de miercuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri