Dacian Cioloș: O să văd în ce măsură prezența mea în Italia va fi utilă

Data publicării:
ciolos

Premierul Dacian Cioloș a declarat, sâmbătă, că o să vadă în ce măsură va fi utilă prezența sa în Italia pentru a analiza la fața locului situația în urma cutremurului care a afectat și cetățeni români. El a precizat că i-a cerut ministrului Maria Ligor să meargă „pe teren” și să facă o informare, relatează Agerpres.

ciolos
„O să văd și în ce măsură prezența mea acolo va fi utilă. I-am transmis premierului Renzi (...) condoleanțe pentru pierderile avute, suntem în contact și cu Guvernul italian, până când voi decide dacă e util să merg și eu acolo. Doamna ministru Ligor va fi deja acolo luni și (...) rămânem în contact și cu autoritățile italiene și cu comunitatea românească de acolo. Important este să putem noi lua deciziile aici, care să îi ajute pe cei de acolo”, a afirmat Cioloș.

El a precizat că ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, va prezenta o informare cu privire la situația din Italia în ședința de Guvern de miercuri.

Am cerut doamnei ministru Maria Ligor luni să meargă pe teren să vadă cum stau lucrurile și apoi să vină să ne facă o informare în Guvern miercuri”, a precizat Cioloș.

Premierul a mai spus că le-a propus autorităților italiene sprijin de intervenție.

Am avut deja contacte cu autoritățile italiene și le-am propus chiar sprijin logistic, de intervenție (...). Ministerul de Interne și Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt gata să dea o mână de ajutor dacă e nevoie. Deocamdată autoritățile italiene ne-au spus că nu e cazul, dar suntem pe poziție, în caz de nevoie să putem da o mână de ajutor. Dincolo de aceasta, Ministerul de Externe a mobilizat două echipe consulare de urgență, care acționează deja pe teren pentru a-i sprijini pe românii care sunt acolo sau rude ale celor care au fost afectați de cutremur”, a mai afirmat Cioloș.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că a fost confirmat decesul altor doi cetățeni români, în urma seismului care a avut loc în Italia.

Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului din peninsulă este de zece persoane.

MAE a precizat, de asemenea, că numărul cazurilor de cetățeni români dispăruți, aflat în atenție, este, în prezent, de 16 persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri