Italia după cutremur | Una dintre principalele provocări

Data actualizării: Data publicării:
Magnitude 6.2 Earthquake In Central Italy Kill At Least 37
PESCARA DEL TRONTO, ITALY - AUGUST 24: A general view of Pescara del Tronto town destroyed by the earthquake on August 24, 2016 in Pescara del Tronto, Italy. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least thirty seven people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings have collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses have told Italian media, with an increase in the death toll highly likely (Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images)

 

La aproape o săptămână de la cutremur, italienii se mobilizează exemplar pentru a reduce din pagubele dezastrului. Guvernul şi oamenii simpli continuă să trimită ajutoare sinistraţilor. Numai din apelurile trimise prin SMS s-au strâns peste 9 milioane de euro. Supravieţuitorii seismului trăiesc acum cu speranţă că va fi mai bine, deşi fiecare replică dintre cele peste 2000 înregistrate de miercurea trecută până azi le dă fiori.

Apar noi mărturii ale celor care au scăpat cu viaţă după seismul cu magnitudinea 6 produs săptămâna trecută în Italia. Oameni disperaţi, treziţi în miez de noapte de unde puternică de şoc, au sunat la numărul de urgenţă pentru a cere ajutor.

„Ajutaţi-mă! Este cutremur, totul cade în jur, vă rog!

Unde sunteţi?

În apropiere de Accumoli!

Cutremur! Cutremur! Fugi!”

Nu departe de epicentrul mişcării telurice, seismul de magnitudine 6 a lăsat în urmă o falie lungă de 25 de kilometri şi lată de aproape un metru. De asemenea, în unele regiuni, solul s-a scufundat cu aproape 20 de centimetri.

Autorităţile italiene susţin că sunt pregătite să îi mute pe sinistraţi în case din lemn, care rezistă la cutremure, nu în containere metalice, aşa cum s-a întâmplat cu supravieţuitorii seismului de la L'Aquila, de acum 7 ani. Astfel de locuinţe de lemn pot fi ridicate în cel mult 14 zile, în funcţie de dimensiunile lor.

Pe de altă parte, supravieţuitorii încep să îşi revină, după trauma trăită în ultimele zile.

Mariasilvia Cicconi, voluntară: „O mamă cu patru copii a venit la noi. Copiii au petrecut aici întreaga zi. Ea ne-a spus că toţi copiii au reuşit să doarmă, în sfârşit, noaptea trecută. Guvernul trebuie să acorde sprijin sistematic şi puternic pentru aceste mici victime, nu doar pentru noi, voluntarii”.

În momentul de faţă, primarii localităţilor afectate de cutremur încearcă să găsească o modalitate pentru ca toţi copiii să poată merge la şcoală.

Mario, localnic din Amatrice: „Şcoala s-a prăbuşit pentru că muncitorii din construcţii nu au respectat regulile. Nu au făcut ceea ce trebuie pentru reconstrucţie, aceasta este explicaţia”.

În acest timp, în sprijinul italienilor vin tot mai multe mesaje de sprijin, unele chiar de la familia Kennedy, din Statele Unite.

Urmaşii fostului preşedinte american au postat un filmuleţ pe Facebook

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri