D. Cioloş: Există impresia că în UE deciziile se iau de sus în jos

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos declaratie guvern

Dacian Cioloș a respins, într-un interviu acordat presei franceze, ideea unei relansări europene care să se sprijine pe un nucleu dur al câtorva state membre ale Uniunii Europene. Europa cu două viteze, o discuţie veche readusă la viaţă de proiectul franco-german lansat după Brexit. Premierul român a avertizat că, în prezent, unele dintre țările UE au impresia că Europa este un sistem în care deciziile pot fi impuse, așa cum s-a întâmplat în cazul cotelor de refugiați, transmite Agerpres.

dacian ciolos declaratie guvern

„Europa se va relansa numai cu proiecte care apropie europenii și nu îi separă în blocuri de interese”, a subliniat premierul român, sesizând faptul că „presiunea terorismului, a imigrației, preocupă cetățenii europeni care doresc să vadă că lucrăm împreună pentru asigurarea securității”, iar în ceea ce privește economia, ei doresc să fie create condiții favorabile creșterii economice, pentru a se asigura prosperitatea.

„Trebuie să arătăm că diversitatea Europei cu 28 de state, în curând 27, este un atu. Bratislava poate fi un punct de plecare în jurul subiectelor care ne unesc”, a apreciat Dacian Cioloș. „De altfel, personal, nu cred într-o relansare europeană care să se sprijine pe un nucleu dur al câtorva state”, a mai spus acesta.

Întrebat despre criza refugiaților și despre tentația unor țări de a se „baricada”, Dacian Cioloș a estimat că nu trebuie să ne baricadăm, dar în același timp trebuie asigurată protecția frontierelor europene: „Europa trebuie să fie primitoare în viitor, dar trebuie să arate și că stăpânește acest proces”.

Răspunzând unei întrebări legate de poziția României față de cotele de refugiați, în contextul în care statele din Grupul Vişegrad resping categoric aceste cote, premierul român a admis că „în ultimii ani, au fost multe presiuni” și „unii au încercat să-și impună soluțiile”. „Astăzi unele state membre au impresia că nu sunt ascultate. Nu este suficient să stabilești o cifră și să repartizezi cote între țări. Trebuie să discutăm despre capacitatea noastră de a integra acești migranți”, spune Dacian Cioloş în interviul acordat preşedi franceze.

„Lăsăm impresia că Europa este un sistem care impune de sus în jos, fără dezbatere. Nu așa vom crea încrederea”, a atenționat Dacian Cioloş, fost comisar european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri