Dacian Cioloș vorbește, în FAZ, de axa București - Varșovia

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos_govro

Separarea între vechea și noua Europă, precum și populismul în problema liberei circulații a forței de muncă ar trebui evitate, în contextul în care statele din Europa de Est și-au exprimat deja nemulțumirea că nu sunt implicate în luare deciziilor la nivel comunitar, a declarat premierul Dacian Cioloș, în Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). România nu va adopta o poziție eurosceptică alături de Polonia, dar „românii au devenit mai realiști”, a mai spus Dacian Cioloș.

dacian ciolos_govro

„Guvernul meu a subliniat de la început în mod foarte clar că România trebuie să adopte o politică mai activă în cadrul UE. Purtăm discuții cu Germania, Franța și Olanda, dar și cu Polonia și alte state Vişegrad pentru a identifica soluții comune pentru problemele europene. România nu dorește să accentueze diviziunile dintre Est și Vest, ci să construiască punți. Polonia trebuie să joace un rol activ în UE datorită dimensiunilor sale. Consider că guvernul polon înțelege că singura modalitate de a obține beneficii pentru cetățenii polonezi este asumarea unui rol activ și constructiv la nivel european. Nu este suficient să blocăm decizii pentru că nu suntem de acord cu ele, ci trebuie, de asemenea, să venim cu idei. Pentru asta avem nevoie de dialog”, a declarat premierul.

Întrebat dacă o axă București-Varșovia nu va fi, totuși, o replică estică la axa Paris-Berlin, Dacian Cioloș a răspuns: „O axă București-Varșovia este un supliment la axele București-Paris și București-Berlin. Însă este clar: Berlinul și Parisul joacă un rol foarte activ în căutarea de compromisuri la nivelul UE. Este de asemenea clar că statele membre din est sunt uneori nemulțumite că ele nu sunt atât de mult implicate în pregătirea deciziilor. Trebuie să evităm separarea în vechea și noua Europă. Din momentul extinderii, UE a trebuit să răspundă constant la crize. Și asta însemna că deciziile trebuiau luate foarte rapid. Uneori nici nu am avut suficient timp pentru a discuta”.

Dacian Cioloș a mai spus că nu este de acord ca polonezii, românii și bulgarii să fie numiți „migranți” când se vorbește de circulație forței de muncă.

„Înainte de toate, nu sunt de acord cu termenul de „migranți” pentru polonezi, români și bulgari. Aceștia sunt cetățeni UE și beneficiază, în baza regulilor europene, de libertatea de a locui și de a lucra oriunde doresc în Europa. Toți trebuie să înțeleagă: Așa cum un investitor din Marea Britanie, Franța sau Germania are libertatea de a investi în România, Polonia și Bulgaria și de a-și spori astfel capitalul, tot așa un cetățean din România sau Polonia poate lucra în alte state membre. Dorim să ţinem Marea Britanie cât mai aproape posibil de UE deoarece încă există multe teme care ne unesc decât cele care ne despart. Şi suntem foarte interesați să menținem libera circulație a persoanelor”, a adăugat prim-ministrul.

„UE este încă foarte respectată în România, chiar dacă românii au devenit mai realiști. Este mai ușor să răspunzi cu populism la problemele oamenilor. Abordarea populistă nu va genera însă soluții. Dezbaterea despre Brexit ne oferă poate șansa, după realizarea marii extinderi din 2007, să reflectăm sistematic la viitorul UE și nu doar să reacționăm la crize. Europa trebuie să joace un rol important în lume, însă pentru asta trebuie să își clarifice prioritățile în interior”, a subliniat Dacian Cioloș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri