Dan Dungaciu: Asistăm la o atenuare aproape periculoasă a chestiunii ucrainene. Prima rundă a fost câștigată de Rusia

Data publicării:
dan 1

„Cred că asistăm la două soiuri de bătălii importante în Ucraina: una este cea a luptelor de la linia de conflict între separatiști și forțele guvernamentale ucrainene, a doua bătălie este cea diplomatică. O bătălie diplomatică extrem de semnificativă, care are ca miză scoaterea Ucrainei de pe agenda diplomatică, dacă vreți, sau de pe agenda publică, într-un fel. Se vorbește din ce în ce mai puțin despre Ucraina. Dacă nu ar fi aceste confruntări, probabil că n-am mai vorbi aproape deloc. Acest confruntări au scopul și să repună pe agendă problema ucraineană”, a spus Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

„Ucraina în general, președintele Poroșenko în special și cei care-i susțin din spațiul internațional vor ca această problemă să fie pe agendă, ca ea să se soluționeze într-un format favorabil Ucrainei și liniei pe care Ucraina o reprezintă în acest moment. Există însă, din nefericire, în spațiul occidental și o linie care nu mai vrea ca această chestiune să fie clarificată și vrea ca Ucraina să rezolva problema în spiritul Acordului de la Minsk, chiar dacă citește acordul într-un mod destul de bizar. În Acord sunt foarte multe lucruri: demilitarizarea, dar are și partea de democratizare: alegeri în regiunea separatistă. E o insistență pe alegeri înainte ca partea de demilitarizare să fie clarificată”, a adăugat Dan Dungaciu, menționând că există un conflict între aceste agende.

Lupte intensificate în estul Ucrainei

„Aceste confruntări au menirea să repună problema pe agendă, pentru că nu pot clarifica nimic. Important pentru cei care discută chestiunea militară este că problema Ucrainei e pe agendă”, a subliniat el.

Dan Dungaciu a mai spus că dacă vor fi alegeri nesincronizate în regiunile disputate de Kiev și rebeli, atunci acest lucru seamănă cu un tip de autonomie.

„Deadline-ul este 25 decembrie. Până în 25 decembrie unii vor să obțină niște rezultate. S-ar putea ca aceste rezultate să fie obținute în detrimentul poziției radicale care a fost susținută de cele mai multe ori de președintele Poroșenko. Vedem din ce în ce mai mult că acestei poziții i se pune surdină. Asistăm la o atenuare aproape periculoasă a chestiunii ucrainene. Aceste lupte sunt vârful de iceberg al acestei confruntări mult mai profunde”, a punctat Dan Dungaciu.

El a mai spus că Moscova nu se va retrage din această chestiune știind că nu se vor ridica sancțiunile la adresa sa: „Nu are nimic de pierdut. Neavând nimic de pierdut va împinge această chestiune pe masa de negocieri într-o formă în care Ucraina va rămâne, cel puțin un temern previzibil, blocată de această negociere și va încerca să construiască acolo fie o federație de facto și de iure, fie o federație de facto, nu de iure, neacceptată de către Kiev, dar un conflict înghețat de genul celui care există în Republica Moldova, obiectivele ei fiind atinse în ambele situații pentru că prima rundă, ne place sau nu ne place, a fost câștigată de Federația Rusă, în sensul în care a blocat extinderea frontierei euro-atlantice prin acest mecanism de tip anexare, de tip război hibrid pe care îl practică în Ucraina. Federația Rusă n-ar niciun motiv în acest moment să cedeze, pentru că nu poate primi nimic pozitiv în schimb”.

Dan Dungaciu a mai spus că sancțiunile la adresa Rusiei nu vor fi ridicate anul acesta, prin urmare, Moscova negociază „cu mâinile libere, pentru că nu are nimic de pierdut”.      

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri