Dan Dungaciu: Rusia știe că ar împinge Moldova în brațele României, dacă ar lua Transnistria

Data publicării:
dungaciu

Dan Dungaciu a făcut declarațiile în emisiunea „Digipedia”, comentând împreună cu Emil Hurezeanu partea a doua a documentarului „Putin, Rusia și Vestul”.

„Funcția identitară a Transnistriei a fost foarte importantă, deși am neglijat-o. Transnistria este un memento pentru liderii de la Chișinău. Trebuie să înțeleagă că trebuie să o țină, deși nu o controlează, pentru că dacă renunță la Transnistria, logica identitar-statală a Republicii Moldova nu mai există: este o parte a fostei Basarabii, care a fost parte a României”, a afirmat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române. „Și atunci sigur că presiunea, inclusiv din interior, din Republica Moldova, va fi pe proiectul german de integrare în Uniunea Europeană așa-zicând, adică prin reunificare”, a adăugat Dan Dungaciu.

El a explicat tactica Moscovei pentru a ține Republica Moldova ancorată în zona sa de influență: „Rușii știu foarte bine asta, pentru că ei sunt jucători nițel mai subtili, de multe ori, decât suntem noi. Și atunci nu recunosc Transnistria, o arată din când în când ca potențial pericol, pentru că dacă dacă ar recunoaște-o, ar împinge Republica Moldova în brațele României”.

În opinia analistului, Rusia aplică această strategie cu care reușește să-i țină pe liderii de la Chișinău „sfâșiați între a dori Uniunea Europeană și România și a se teme de pierderea statalității”.

„Ei au această sfârșiere interioară, care a marcat geopolitic Republica Moldova de la nașterea ei. Nu știi bine pe cine iubești și pe cine urăști sau nu știi bine cât de mult îi iubești pe unii și cât de mult îi urăști pe ceilalți. Niciodată Republica Moldova n-a știut să-și definească clar cine e prietenul și cine e dușmanul și fără această definire nu poți să faci geopolitică, iar Transnistria este cuiul lui Pepelea, este piatra atârnată de picioarele Republicii Moldova ca să nu plece. Însă, din păcate, e o piatră acceptată într-o oarecare măsură de Chișinău, pentru că e și protecție identitară față de România”, a argumentat Dan Dungaciu.

În baza acestui raționament, el crede că Rusia se va opri cu expansiunea teritorială la Crimeea. „Dacă Rusia trece peste Crimeea și începe să revendice aceste zone, să lase Ucraina fără Marea Neagră, fără ieșire la Marea Neagră, în momentul acela, România trebuie să fie pregătită să asigure, să fie pregătită să fie cu adevărat furnizoare de securitate până în teritoriul pe care, teoretic, l-ar putea securiza. Și asta e regiunea dintre Prut și Nistru. Ăsta trebuie să fie mesajul României către partenerii europeni -  că lucrurile astea nu se fac fără o coordonare de securitate cu marile capitale, că e vorba de Washington, de Berlin în primul rând. Ăsta trebuie să fie mesajul: asta este zona pe care o putem controla – nu noi ca România, noi ca spațiu euroatlantic, de aici încolo e o logică în care intră actori mai importanți decât noi”, a punctat Dan Dungaciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri