Dan Dungaciu: Transnistrizarea Ucrainei este iminentă. De ce vrea Rusia o intervenție umanitar-militară acum

Data publicării:
dungaciu

Expertul a explicat că premisele unei intervenții ruse vor fi create „în momentul în care bătălia mediatică se va transforma în propagandă rusească”, odată cu apariția victimelor civile colaterale ce ar putea apărea într-o ofensivă a armatei ucrainene. „S-ar putea transforma într-un fel de Kosovo 2, în sensul în care, așa cum americanii au justificat intrarea în Kosovo prin faptul că un guvern, respectiv cel sârb, oprimă o minoritate, respectiv cea albaneză, și deci o intervenție umanitară este justificată, se va traduce în cazul ucrainean că Guvernul de la Kiev persecută și oprimă o minoritate – cea rusă - , prin urmare o intervenție umanitară sau militară-umanitară este justificată. Momentul acela va fi mai greu de contracarat”, a arătat Dan Dungaciu.

Deocamdată, cred că lucrurile n-au ajuns la punctul maxim, pentru că bătălia mediatică încă nu s-a declanșat. Când spun bătălie mediatică mă refer la imagini, clădiri dărâmate, civili uciși s.a.m.d. Suntem abia la începutul unei confruntări care cu siguranță stă să izbucnească”, a precizat analistul.

El a explicat că o intervenție militar-umanitară ar aduce conflictul mai aproape de deznodământul pe care Federația Rusă îl dorește. „Încearcă în acest moment Federația Rusă să oprească acest conflict, iar în momentul în care este oprit acest conflict și nu este eliminat focarul de separatism, separatiștii din Ucraina devin parte la orice negocieri postconflict”, a argumentat analsitul. În opinia sa, „armata Ucrainei este obligată să curețe estul Ucrainei de separatiști”, oricât de cinic ar suna, în așa fel încât la sfârșitul conflictului să nu mai fie o parte cu care să negocieze sfârșitul războiului. „Dacă nu se va întâmpla asta, situația din Ucraina se va transforma în situația din Transnistria din 1992, când partea neînfrântă în război de Chișinău a devenit partener oficial în negocieri (Tiraspolul este parte a formatului 5 plus 2 de negocieri)”, a avertizat Dan Dungaciu.

Asta încearcă Ucraina să evite în acest moment, să nu existe o asemenea parte la negocieri, și asta încearcă Rusia să impună: oprirea conflictului, tocmai ca această parte să existe. Dacă așa vor sta lucrurile, transnistrizarea Ucrainei este iminentă”, a conchis directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri