Danemarca | Bărbat acuzat de viol, achitat pentru că un jurat a adormit

Data publicării:
ciocanel

Un bărbat condamnat iniţial în Danemarca pentru că şi-a violat fiica adolescentă a fost salvat de siesta unui jurat, relatează AFP. Practic, pentru că unul dintre juraţi a adormit în timpul procesului iniţial, acuzatul a cerut un nou proces, în urma căruia a fost achitat, scrie News.ro.

ciocanel

Danezul a fost condamnat în noiembrie 2015 la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel de la Copenhaga. Sentinţa a fost casată, însă, de Curtea Supremă, după ce doi gardieni au declarat că au văzut unul dintre juraţi dormind.

„În ziua în care a fost audiat martorul cel mai important, el (juratul – n.r.) dormea”, a povestit avocatul acuzatului, Henrik Stagetorn.

Incidentul a avut loc atunci când în sală au fost trase perdelele şi a fost stinsă lumina, pentru a putea fi proiectată o înregistrare video cu interogatoriile celor trei copii ai acuzatului. Juratul a negat că ar fi adormit.

În Danemarca, procesul în apel se judecă în faţa a trei judecători şi trei juraţi. Bărbatul a fost condamnat cu patru voturi pentru şi două împotrivă.

Avocatul acuzatului a cerut rejudecarea cazului. Procesul a fost redeschis, iar instanţa a decis achitarea danezului de acuzaţia de viol. El a fost condamnat, însă, la 10 luni de închisoare pentru violenţe asupra celorlalţi doi copii ai săi. Cum petrecuse deja 28 de luni după gratii, acuzatul a plecat liber după pronunţarea sentinţei.

„Au apărut şi elemente noi (...). I s-a întâmplat ceva martorului principal, care îi putea afecta credibilitatea”, a explicat Stagetorn. Avocatul nu a oferit alte detalii privind procesul care s-a desfăşurat în spatele uşilor închise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri