De ce vrea Theresa May anticipate în Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
Theresa May Announces A General Election
LONDON, ENGLAND - APRIL 18: Prime Minister Theresa May makes a statement to the nation in Downing Street on April 18, 2017 in London, United Kingdom. The Prime Minister has called a general election for the United Kingdom to be held on June 8, the last election was held in 2015 with a Conservative party majority win. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a făcut un anunț-surpriză: vrea alegeri anticipate, şi le vrea repede, pe 8 iunie. Până de curând, ea era cea care se pronunța împotriva alegerilor înainte de 2020. Acum spune că are nevoie de susţinerea Parlamentului pentru a trece cu bine peste Brexit.

Theresa May Announces A General Election
Foto: Guliver / GettyImages

Tocmai am participat la o reuniune a Cabinetului, la care am fost de acord că Guvernul trebuie să ceară organizarea de alegeri generale pe 8 iunie”, a spus premierul Marii Britanii.

Am luat această decizie cu inima strânsă, dar spun cu convingere că acest lucru este necesar pentru a asigura guvernarea puternică de care ţara are nevoie pentru a trece prin perioada Brexit-ului şi mai departe. Aşa că, mâine, lăsaţi Camera Comunelor să voteze pentru alegeri. În aceste momente, de o enormă importanţă pentru ţară, ar trebui să existe unitate aici, la Westminster (Parlamentul Marii Britanii, n.r.), dar, în schimb, avem diviziune”, a adăugat ea.

Unul din motivele care ar putea sta la baza schimbării deciziei în privința alegerilor este scorul din sondaje. La sfârșitul săptămânii trecute, trei sondaje de opinie sugerau că partidul Theresey May, cel al Conservatorilor, este cu 20% mai sus în preferințele electoratului, comparativ cu Laburiștii, cel de-al doilea mare partid tradițional. În plus, euroscepticii din UKIP par să-și fi pierdut avântul câștigat înainte de referendumul pentru Brexit, relatează The Telegraph.

Astfel, Conservatorii ar avea șanse să obțină mai multe locuri în Camera Comunelor, ceea ce i-ar ușura premierului britanic să ducă Brexitul la bun sfârșit.

În aceste condiții, „argumentele pentru alegeri anticipate au devenit mai puternice, în timp ce argumentele împotriva acestora au pierdut teren. Theresa May a fost aleasă să conducă Marea Britanie cu ajutorul a 200 de parlamentari și auto-decapitarea principalilor ei rivali. A moștenit cele mai dificile și complicate circumstanțe cu care a avut de-a face un premier pe timp de pace și o majoritate foarte strânsă în Parlament cu ajutorul căreia să acționeze. Devine tot mai clar că marile probleme ale Brexitului abia urmează, unele dintre ele chiar în viitorul îndepărtat, așa că argumentul că acestea trebuie rezolvate înainte de alegeri nu mai are substanță. În plus, țara se confruntă și cu alte probleme – criza din sistemul de sănătate, guvernarea locală și educația. Toate acestea ar putea submina popularitatea guvernului și ar putea duce la un scor mai slab pentru conservatori dacă alegerile ar avea loc la termen”, scrie The Times.

Theresa May vrea o majoritate mai confortabilă în Camera Comunelor, dar tocmai această cameră este cea care trebuie să se pronunțe mâine în privința cererii premierului. E nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor pentru aprobarea alegerilor anticipate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri