Dezbatere electorală cu scântei în Franța

Data actualizării: Data publicării:
France Honours Attack Victims As The Nation Mourns
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 15: French leader of the French Far-right party Front National (FN) Marine Le Pen arrives at the Elysee Presidential Palace for a meeting with French President Francois Hollande on November 15, 2015 in Paris, France. Francois Hollande meets party leaders today after a series of fatal shootings in Paris on Friday. (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images)

Cei 11 candidaţi la preşedinţia Franţei au participat la o confruntare televizată care s-a întins pe durata a patru ore. Temele economice au provocat cele mai aprinse schimburi de replici între favoriţii cursei electorale. Înainte de primul tur, care va avea loc pe 23 aprilie, lidera extremei dreapta Marine Le Pen şi independentul de centru Emmanuel Macron sunt aproape la egalitate în sondaje, urmaţi la câteva procente de Francois Fillon, candidatul republicanilor.

Printre participanţii la dezbatere s-au numărat şi candidaţi cu puţine şanse, precum Nathalie Arthaud, Nicolas Dupont-Aignan şi Phillipe Poutou. Un sondaj organizat după a doua dezbatere prezidenţială arată că cel mai bun program politic îi aparţine lui Emmanuel Macron, care s-a dovedit al doilea cel mai convingător candidat în „marea dezbatere” pentru Palatul Elysee.

„Este nevoie de patriotism economic. Este nevoie de protecţionism inteligent, pentru că nu putem accepta ca produsele noastre să intre în competiţie cu produse care nu respectă aceleaşi norme”, a spus candidata extremei dreapta, Marine Le Pen.

Marine Le Pen a încercat ani de zile să se distanţeze de imaginea tatălui său şi să se prezinte drept un lider mai moderat al Frontului Naţional. Însă, Macron a acuzat-o pe principala sa contracandidată că repetă aceleaşi minciuni spuse în ultimii 40 de ani de Jean-Marie Le Pen. 

„Naţionalismul înseamnă război. Eu vin dintr-o regiune plină de cimitirele acestuia şi nu vreau să mă întorc acolo. Doamnă Le Pen, îmi pare rău, dar dumneavoastră relansaţi minciuni pe care le auzim de 40 de ani şi pe care le-am auzit din gura tatălui dumneavoastră”, a adăugat candidatul de centru, Emmanuel Macron. 

Prezidenţiabilul En Marche! este originar din regiunea Somme, situată pe linia frontului în timpul Primului Război Mondial.

Nu vă puteţi prezenta drept o noutate când relansaţi baliverne vechi de cel puţin 50 de ani”, a replicat Marine Le Pen.

„Doamna Le Pen are un program economic cu multe cheltuieli, 150-160 de miliarde în plus şi îl justifică în parte prin ieşirea din Zona Euro. Dacă ne gândim că imensa majoritate a francezilor nu doreşte ieşirea din Zona Euro, asta înseamnă că doamna Le Pen nu are o politică economică”, a susținut și candidatul dreptei, François Fillon.

Aceste alegeri prezidenţiale s-au dovedit drept cele mai surprinzătoare din istoria recentă, după ce marile nume nu au reuşit nici măcar să treacă de primare, iar doi candidaţi sunt vizaţi de acuzaţii grave de fraudă financiară. Macron este economist şi fost bancher, dar nu a deţinut niciodată o poziţie aleasă. De asemenea, acesta conduce o formaţiune fără niciun parlamentar în Adunarea Naţională.

Fillon şi Le Pen au trebuit să suporte atacuri dure din partea prezidenţiabililor de stânga, care au amintit de problemele în justiţie întâmpinate de candidaţii de la Les Republicans şi Frontul Naţional.

(Surse: Digi24, News.ro)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri