Sari la conținut
News Alert

Dezvăluirile unui fost agent MI5

Marea Britanie este vizată aproape zilnic de atacuri teroriste, dezvăluie un fost agent MI5, serviciul intern de informaţii. Retras din activitate, a primit permisiunea foştilor şefi să le povestească reporterilor despre câteva dintre misiunile lui. Concluzia? Filmele cu spioni nu conţin atât de multă ficţiune cum credem.

Tom Marcus”, fost agent MI5: Mă îmbrăcasem ca un vagabond care cerşea, când am observat că din moschee ies mai multe femei decât intraseră. Aşa că am alertat echipa de intervenţie, fiindcă mi-am dat seama că cel urmărit îşi schimbase înfăţişarea. Membrii echipei au ajuns foarte repede şi l-au scos din maşină, unde au găsit arme şi bombe artizanale.

Fostul agent MI5 a împiedicat atunci un atentat care viza 60 de elevi. A fost el însuşi ţinta unui atac al jihadiştilor.

Tom Marcus”: A fost ceva ce n-am mai văzut în Marea Britanie, a fost foarte, foarte aproape ca teroriştii să mă bage într-o dubă şi să mă transporte la o adresă. Acolo, forţele speciale au găsit o folie întinsă pe jos, o cameră video, un steag şi un cuţit de măcelar. A fost la limită...

Islamiştii nu sunt, însă, singurele persoane supravegheate de serviciile britanice.

Tom Marcus”: În special agenţii ruşi sunt extrem de eficienţi. Sunt foarte bine pregătiţi în contraspionaj, sunt capabili să identifice şi să oprească agenţi ca mine.

Bărbatul, care acum îşi spune „Tom Marcus”, s-a retras din activitate în urmă cu trei ani. Le-a spus însă reporterilor că ameninţarea teroristă nu a scăzut de atunci.

Tom Marcus” a fost diagnosticat cu stres posttraumatic. Acum şi-a revenit şi nu mai are coşmaruri în fiecare noapte, dar obiceiurile vechi mor greu. Se teme că fiul său poate păţi ceva aşa că i-a montat pe haine dispozitive de urmărire pe haine, ca să ştie tot timpul unde se află.