DIGIPEDIA. Mafia și noua ei înfățișare

Data publicării:
mafia barbati spate bagaj

Doar că fondurile din asigurări nu ajungeau, aşa că a convins Ministerul Sănătăţii să finanţeze, tot public, tratamentul pacienţilor cu până la 45 de milioane de euro pe an. O firmă privată, totul din fonduri publice. Afacerea perfectă! Şi nu, nu e o poveste din România.

Se întâmpă la Palermo, în Sicilia. Locul unde un bărbat din opt este mafiot. Adăugaţi membrii familiilor lor, care ţin legământul de tăcere. Nu e de mirare dacă e să spunem că ameninţarea este aruncarea copiilor în butoaie cu acid. Organizaţia este, deci, în tot și în toate.

Filmul pe care îl vom vedea nu numai că explică încrengătura infailibilă, dar mai ales ne arată noua mafie. Mafia gulerelor albe. Mafioţii și rudele lor au penetrat instituţiile: doamnele lucrează la primărie, domnii sunt parlamentari la Roma, pentru că aşa se bucură de imunitate în faţa legii. Vă sună cunoscut? Iar pericolul nu este doar extorcarea banilor publici. Pericolul este sistemul, reţeaua, care se întinde peste tot. Asemenea unui parazit, spune unul dintre personajele filmului, mafia se instalează întotdeauna în creier. Şi din nou asemenea parazitului, mafia îşi manipulează gazda în interesul său.

Merită să semnalăm şi două diferenţe Italia - România. Când descoperă o reţea mafiotă, statul italian confiscă afacerea cu totul. Recuperează prejudiciul prin sechestru, dar opreşte şi fabrica ilegala de bani. Şi a doua diferenţă. O spune un procuror: în Italia n-ar exista niciun proces împotriva mafiei dacă n-ar fi ascultate telefoanele. Toate. 

Urmăriți filmul documentar al emisiunii „Digipedia” pe Digi24 HD și online numai pe http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24sâmbătă, de la ora 21:00, iar duminică în reluare de la ora 2:00.

Vizionare plăcută!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri