Discuţiile dintre Grecia şi creditorii internaţionali au eşuat. O nouă rundă de negocieri va avea loc sâmbătă

Data publicării:
tsipras merkel gettz

Timpul este inamicul Greciei zilele acestea. Guvernul elen trebuie să ajungă până marţi la un acord cu creditorii săi pentru deblocarea ultimei tranşe de bani din programul de asistenţă financiară internaţională. Este vorba de 7,2 miliarde de euro, fără de care Grecia va intra în incapacitate de plată. Partenerii statului grec spun că situaţia este dificilă, dar nu fără soluţie.

Am fost de acord că mai este nevoie de muncă împreună cu creditorii. Şedinţa Eurogrupului cu Grecia de sâmbătă este decisivă, deoarece mai este puţin timp. Toată lumea din Consiliul European a fost de acord că o soluţie trebuie găsită sâmbătă, de aceea este o întâlnire decisivă”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Trebuie să facem totul şi Franţa lucrează la asta, astfel încât să putem ajunge la o înţelegere finală şi de durată”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Premierul grec Alexis Tsipras este de părere că totul se va rezolva.

Istoria Europei este plină de neînţelegeri, negocieri şi compromisuri. Sunt încrezător că vom ajunge la compromisurile necesare care să ajute zona euro şi Grecia să depăşească această criză”, a declarat Alexis Tsipras, premierul Greciei.

În timp ce discuţiile de la Bruxelles erau în toi, la Atena, extrema stângă a ieşit în stradă să conteste orice negociere dintre Grecia şi creditorii săi. Mai mult, miile de demonstranţi au cerut ieşirea din Uniunea Europeană şi anularea tuturor datoriilor Greciei.

În ultimii cinci ani, Grecia a primit două împrumuturi în valoare totală de 240 de miliarde de euro, menite să ţină ţara pe linia de plutire. În prezent, datoria publică a Greciei este de 177 la sută din PIB. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri