Dmitri Rogozin vrea să marcheze, la Tiraspol, eliberarea Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă

Data publicării:
rogozin in moscova crop 1

„Intenţionez să vizitez Tirapolul pe 24 august pentru a participa la ceremonie. Îmi dau seama că va fi dificil să ajung acolo, din cauză că mă aştept să fiu înscris curând pe lista de sancţuni a Ucrainei. Este imposibil să zbor până acolo prin Ucraina, unde avionul ar putea fi obligat să aterizeze”, a declarat vicepremierul rus pentru„Izvestia”, relatează Mediafax.

„Nici să ocolesc prin Bulgaria şi România nu este uşor. Am să găsesc eu o cale. Am primit o propunere din partea celuilalt copreşedinte al CIG Rusia-Republica Moldova să ne întâlnim şi să discutăm despre relaţiile comerciale din perspectiva sancţiunilor” occidentale, a spus Dmitri Rogozin.

Vicepremierul rus este reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

Dmitri Rogozin a efectuat o vizită în regiunea separatistă moldoveană, unde a asistat la ceremoniile oraganizate pe 9 mai pentru marcarea sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe drumul de întoarcere la Moscova, pe 10 mai, avionul vicepremierului rus a fost percheziţionat pe aeroportul din Chişinău de către serviciile moldoveneşti de securitate, care au confiscat mai multe cutii care conţin liste cu semnături în favoarea anexării Transnistriei de către Rusia.

Dmitri Rogozin, unul dintre oficialii ruşi influenţi sancţionaţi de către Uniunea Europeană în contextul crizei ucrainene, este cunoscut pentru retorica sa antioccidentală.

„La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat, la 10 mai, pe Twitter, din Transnistria.

„Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip, n.r.) Tu-160”, scria Dmitri Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Vicepremierul rus a acuzat probleme cu transportul şi la venirea în regiunea separatistă moldoveană, pe 8 mai, unde a asistat la parada organizată de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunţat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chişinău, nu i s-a permis să traverseze spaţiul aerian al Ucrainei şi că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria şi România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri