Doi civili au fost uciși la Donețk. Angela Merkel este în vizită în Ucraina

Data publicării:
ucraina - 6964483-AFP Mediafax Foto-ANATOLII STEPANOV

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Intrarea celor 100 de camioane ruseşti în Ucraina a stârnit reacţii vehemente, de condamnare, din partea comunităţii internaţionale.

Marea Britanie este profund îngrijorată în urma acestei acţiuni unilaterale, care reprezintă o provocare. Este vorba despre o încălcare clară şi de necontestat a suveranităţii Ucrainei şi o încălcare clară a dreptului internaţional şi a Cartei ONU”, a declarat Mark Lyall Grant, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

Întrebat dacă au exista și țări catre au susținut Rusia în Consiliu, el a răspuns că nu.

Altfel a perceput lucrurile ambasadorul Federației Ruse la ONU. „Cred că omologul din China a fost foarte înţelegător în ceea ce priveşte poziţia noastră. De asemenea, unii colegi din America Latină, din nou, nu vreau să nominalizez, dar unii au înţeles complexitatea situaţiei”, a declarat Vitali Ciurkin. „Camioanele s-au pus în mişcare abia după ce am primit înştiinţare oficială din partea Guvernului ucrainean, care anunţa că este gata să primească acest ajutor”, susține diplomatul rus.

Într-o conversaţie telefonică, preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au ajuns la concluzia că Rusia s-a angajat într-o "escaladare periculoasă" în Ucraina când a trecut graniţa cu TIR-urile fără permisiunea Kievului şi fără a fi însoţite de Crucea Roşie, cum fusese stabilit. Armata ucraineană a primit totuşi ordin să nu reacţioneze, ca să nu dea motiv ruşilor să înceapă un conflict.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a transmis că este "profund îngrijorat" de pătrunderea convoiului rus în Ucraina.

După acest moment, oficialii de la Kiev au acuzat Rusia direct şi fără menajamente.

„Este o invazie directă, cu folosirea cinică a Crucii Roşii. Acestea sunt vehicule militare. Şoferii sunt soldați, care au acte false. Ei au fost antrenaţi să conducă vehicule militare, tancuri şi unităţi de artilerie”, a declarat Valentin Nalivaicenko, șeful serviciilor de securitate din Ucraina.

280 de camioane ruseşti au plecat pe 12 august de lângă Moscova. Oficialii spun că sunt încărcate cu alimente, medicamente, apă şi generatoare electrice pentru populaţia din estul Ucrainei, unde s-au dat lupte grele între armata Kievului şi separatiştii pro-ruşi. Liderii Ucrainei se tem, însă, că acest convoi aduce arme miliţiilor rebele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri