Doi români au dezvăluit cum au pus la cale una dintre cele mai spectaculoase evadări din Elveția

Data publicării:
animatie evadare

Evadarea din închisoarea Bochuz a fost o adevărată operațiune de comando, bine pregătită. Gardul închisorii a fost spart cu ajutorul unei furgonete folosite pe post de berbece. S-au îndreptat apoi către incinta unde se afla terenul de sport, au ridicat o primă scară de pe platforma camionetei, apoi au întins o a doua scară de partea cealaltă a gardului de sârmă ghimpată. Se întâmpla la 25 iulie 2013 și era ora 19.35, relatează La Tribune de Geneve, care prezintă și o animație video ce reconstituie evadarea.

Adrian Albrecht, celebru pentru evadările sale, și un bosniac, presupus membru al bandei Panterele roz, au ieșit astfel din închisoarea Bochuz, din cantonul elvețian Vaud, în timp ce unul dintre cei trei complici ai lor le acoperea fuga trăgând cu un kalașnikov, iar un altul dădea foc furgonetei.

Marți, doi dintre acești trei complici, care au făcut posibilă spectaculoasa evadare, au compărut în fața tribunalului corecțional din Yverdon. Ștefan, 40 de ani, și Vlad, 42 de ani, doi români specializați în furturi prin efracție, nu au negat faptele. Un al treilea complice, un francez cu multiple condamnări, prieten bun al lui Adrian Albrecht, care evadase, la rândul lui din aceeași închisoare în anul 2000, este în prezent deținut în Franța.

Vlad, unul dintre românii care au ajutat la evadare, este și el un fost fugar. El a reușit să evadeze în 1998 din închisoarea Beinne. Și-a ispășit o pedeapsă și în închisoarea de la Bochuz. Aici s-a împrietenit cu Albrecht și cu presupusul membru al Panterelor roz. El a recunoscut că a organizat evadarea. Fusese eliberat cu patru luni înainte, iar prietenii lui i-au spus că trebuie să le dea o mână de ajutor. „Iată, m-am ținut de cuvânt”, a declarat românul.

După ce a ieșit de la Bochuz, Vlad a stat la francezul care i-a devenit ulterior complice și a primit 4.500 de franci de la fratele presupusului membru al Panterelor roz.

Vlad l-a contactat apoi pe Ștefan, un bun prieten, împreună cu care a dat spargeri la zeci de case. Acesta a furat trei vehicule pe care ulterior cei doi le-au folosit în timpul evadării. „Ăsta a fost rolul meu și să instalez scările în ziua evadării. Asta-i tot”, a declarat românul. El spune că nu-i cunoștea pe oamenii care urmau să fie eliberați. „Am făcut asta, pentru că voiam să mă întorc în România și mi-au propus să-mi dea 5.000 de euro”, a mărturisit Ștefan. Spre deosebire de Vlad, Ștefan își regretă faptele și a avut lacrimi în ochi la proces.

Cel care a tras în timpul evadării a fost Vlad. El spune că a tras în aer şi a avut grijă să nu rănească pe nimeni. Vlad nu a vrut să dea detalii despre rolul fiecăruia. S-a ascuns în spatele marilor principii, spunând că nu-și trădează prietenii, scrie La Tribune de Geneve. Nu are regrete pentru ceea ce a făcut, ci doar pentru că a fost în închisoare.

Cei cinci nu s-au bucurat prea mult de libertate. La sfârșitul lui august, a fost arestat Albrecht. După câteva zile, bosniacul și cei doi români au fost prinși într-o casă din Paccots.

Cei doi români riscă o pedeapsă maximă de șase ani închisoare. În schimb, Albrecht și colegul de închisoare care a evadat împreună cu el nu vor fi pedepsiți, pentru că în Elveția evadarea nu se pedepsește.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri