Donald Tusk: Britanicii se pot răzgândi

Data publicării:
European Leaders Attend The European Council Meeting In Brussels
BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 18: European council president, Donald Tusk speaks to the media after The European Council Meeting In Brussels held at the Justus Lipsius Building on December 18, 2015 in Brussels, Belgium. European leaders are meeting to discuss David Camerons proposed EU reforms, as well as focussing on the migrant crisis, the fight against terrorism and climate change. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat, la summitul de la Bruxelles, că britanicii încă se mai pot răzgândi în privința Brexitului. La acest summit a participat și Theresa May, șefa Guvernului britanic, care a încercat să-i convingă pe liderii europeni că nu doreşte un divorţ urât. Sugestia ei de a începe discuţii înainte de activarea Articolului 50 nu a fost acceptată. 

„Trebuie să respectăm rezultatul referendumului. Dacă este reversibil sau nu, britanicii hotărăsc. Eu aş fi cel mai fericit dacă ar fi reversibil, dar... acum trebuie să începem negocierile oficiale”, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Nu este prima dată când Donald Tusk a sugerat că britanicii ar putea să rămână în Uniunea Europeană, însă premierul Theresa May a anunțat că procedura de retragere din Uniunea Europeană va fi declanşată până la sfârşitul lui martie 2017 şi că nu există nicio cale pentru blocarea Brexitului.

Britanicii vor fi, cel mai probabil, excluşi din piaţa unică europeană, una dintre sursele principale ale bunăstării lor economice. 

Nu este de așteptat ca liderii europeni să discute detalii despre negocierile care vor duce la divorțul de Marea Britanie – negocieri care vor dura probabil câțiva ani și care vor presupune o realocare de resurse, atenție, dar și un risc de adâncire a diviziunilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri