E. Hurezeanu, despre Schengen: Suntem mai aproape decât oricând de un acord

Data actualizării: Data publicării:
hureyeanu

Dacian Cioloș afirmă că respingerea Schengen este depășită și că motivele invocate de țările membre sunt strict politice. În acest context este aderarea la Schengen o prioritate? „Ştiu din informaţii proprii că suntem mai aproape decât oricând de un acord franco-germano-român în ceea ce priveşte accesul în Spaţiul Schegen”, a declarat la Digi24 Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

Cred că nu e doar părerea premierului Cioloş, sunt convins că e şi cea a cancelarului Merkel şi a altor politicieni europeni. Au existat discuţii, pe fundalul acestor destructurări ale regimului migraţiei, vin migranţi refugiaţi din Orientul Apropiat, s-au alăturat în număr foarte mare, în cote periculoase migranţilor obişnuiţi, sunt ţări cu politici diferite în privinţa apărării graniţelor.

Unii spun că şi Brexitul a fost declicul criza refugiaţilor. Germania e în centru, ochiul ciclonului în această privinţă.

Te întrebi: nu e mai bine să fii în afara Spaţiului Schengen în această perioadă? Aş spune că nu, pentru că Spaţiul Schengen e şi o realitate simbolică, nu doar fizică.

Nu e un perimetru controlat instituţional, e şi asta în primul rând, dar şi un simbol politic. Este o formă superioră de integrare. Noi am intrat cu arme şi bagaje în 2007, dar cu o sabie puţin mai tăioasă când e vorba de justiţie şi de Spaţiul Schengen.

Asistăm la un crescendo în reacţia politicienilor români. Şi ministrul de externe al Slovaciei a spus azi foarte clar că România trebuia să fie de mult stat membru în Spaţiul Schengen. Cred că ne apropiem de acest moment. S-ar putea să asistăm şi la o intrare treptată, cu încetinitorul şi mai mult de facto. Cred că există şi o astfel de ipoteză.

Ştiu din informaţii proprii profesionale că suntem mai aproape decât oricând de un acord franco-germano-român în ceea ce priveşte accesul în Spaţiul Schengen”, a declarat Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri