Ebola a ajuns în Europa. În Spania a fost confirmat primul caz de infectare cu febră hemoragică

Data publicării:
Ebola spital Spania - Guliver Getty Images

Asistenta infectată cu Ebola are 44 de ani şi lucrează de 15 ani în sectia de boli contagioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid. Ea a fost una dintre cei care l-au îngrijit pe misionarul Manuel Garcia Viejo, după ce acesta a fost repatriat din Sierra Leone.

Acum autoritățile spaniole așteaptă rezultatele finale.

„Acum se investighează cum a ajuns să se infecteze. Ştim că a avut acces la camera pacientului cu Ebola de două ori, o dată pentru tratament şi a doua oară după moartea acestuia. Asistenta a intrat în vacanţă a doua zi după moartea pacientului Manuel Garcia Viejo. Ca simptome a prezentat doar febră şi un pic de astenie”, a spus Antonio Alemani, medic.

Misionarul îngrijit de asistentă a murit la câteva zile după repatriere. El era cel de-al doilea preot spaniol care și-a pierdut viața după ce a fost repatriat în urma îmbolnăvirii cu Ebola. Sunt 30 de oameni care au avut grijă de cei doi misionari bolnavi. Vorbim despre medici, infirmiere şi personal auxiliar. Toţi sunt acum sub supraveghere medicală.

„Verificăm care a fost sursa infectării şi dacă au fost respectat toate protocoalele stabilite. În ceea ce priveşte securitatea, vom pune toate resursele necesare la dispoziţia medicilor, infirmierilor şi personalului sanitar pentru face faţă acestei situaţii”, a spus Ana Mato, ministrul Sănătății din Spania.

Angajaţii spitalului spun însă că toate aceste măsuri de precauţie promise de Ministrul Sănătăţii din Spania vin prea târziu. Ei reclamă faptul că echipamentul folosit in timpul tratarii celor doi preoți nu-i izola perfect și nu avea sisteme de ventilatie autonome.

În plus, rezervele în care au fost trataţi cei doi misionari au fost golite după moartea acestora, dar materialele contaminate au fost transportate cu acelasi lift pe care-l foloseste zilnic atat personalul sanitar, cât și pacienții acestui spital.

Extinderea maladiei Ebola dincolo de graniţele Africii de Vest pune în alertă autorităţile sanitare din toată lumea, inclusiv pe cele din România.

„Autoritățile de sănătate publică din România analizează toate aceste aspecte, încât încercăm în România să găsim o soluție, dacă vom fi puși într-o astfel de situație să existe o facilitate de îngrijire medicală”, a delcarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi24.

Simptomele Ebola se manifestă prin dureri de cap, febră şi stări de vomă. Boala se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav şi perioada de incubaţie dureaza între doua şi 21 zile. Nu există vaccin sau tratament pentru Ebola, iar virusul poate fi mortal în 90% din cazuri.

Citiți și Risc de epidemie Ebola în Europa

Pacienta are 44 de ani, este căsătorită, nu are copii şi lucrează de 15 ani în secţia de boli contagioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid, locul unde au fost trataţi fără succes cei doi preoţi spanioli infectaţi cu Ebola. Se caută sursa infectării, se investighează dacă au fost respectate toate protocoalele care au fost impuse în acel moment, transmite Ciprian Bălțoiu, corespondentul Digi24 la Madrid.

În această seară, au apărut informaţii conform cărora reprezentanţi ai spitalului au denunţat public faptul că echipamentele pe care le-au folosit nu au fost conforme cu regulile obligatorii în acest caz, nu au fost perfect impermeabile şi nu aveau sisteme de ventilaţie autonome. Mai mult, aceştia reclamă că, după decesul celor doi, saloanele în care au fost aceştia trataţi au fost golite, însă materialele folosite pentru tratarea acestora au fost transportate cu acelaşi lift pe care-l folosesc zilnic personalul medical cât şi pacienţii acestui spital. Acum, autorităţile sanitare de aici au intrat într-o alertă generală, pentru că trebuie să vadă ce s-a întâmplat în perioada de când a murit un pacient şi până acum, când s-a confirmat un nou caz de Ebola, şi asta pentru că asistenta în vârstă de 44 de ani a intrat în concediu imediat după moartea acestui pacient, deci pe 26 septembrie.

În Madrid este analizat fiecare contact pe care aceasta l-a avut, într-un alt spital, şi se aplică toate protocoalele. Presa din Madrid a întrebat dacă îşi asumă cineva acest fapt, dacă cineva îşi va da demisia, întrebând de ce Spania plăteşte pe cineva care să aducă cu bună ştiinţă virusul Ebola în ţară.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri