Emil Hurezeanu: Rusia se pregăteşte, cu Putin, fără Putin, pentru o perioadă mai lungă de ostilitate faţă de Occident

Data publicării:
hureyeanu

România trebuie să-şi folosească acum şansa de a fi vecina nemijlocită a Ucrainei şi prin forţa împrejurărilor, dar şi prin voinţa politică. Această normativitate pro-occidentală şi pro-atlantică a României e importantă pentru Ucraina. Eu cred că, după Polonia, vecinătatea României este cea mai importantă pentru Ucraina”, a spus Emil Hurezeanu.

Analistul a amintit declaraţiile unui parlamentar rus care a acuzat România de agresivitate: „Cineva spunea, un parlamentar rus, că România şi Polonia fixează agenda antirusească în regiune, fiind – în viziunea vorbitorului – statele vasale cele mai credincioase şi mai orientate ale Statelor Unite. E ceva aici. Noi nu avem extremă dreapta, extremă stânga... Noi nu avem oscilaţia şi coeficientul de neîncredere în democraţie care funcţionează în alte părţi. Neîncredere în Uniunea Europeană, neîncredere în forţele proprii, nesiguranţa că „dacă ruşii totuşi au dreptate?”, scepticismul care face parte din etosul occidental”, a spus Emil Hurezeanu.

Jurnalistul este de părere că scepticismul şi relativizarea valorilor Occidentului în ţări precum Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie afectează Europa în relaţia cu Rusia.

„Orice relativizare de natură postmodernă în care scepticismul este mai important decât angajarea în propriile valori sunt tot atâtea porţi deschise pe dinăuntru războiului informaţional mult mai perfid şi mai eficace pe care l-a declanşat Rusia”, a afirmat Emil Hurezeanu.

Se pare că, încă în urmă cu zece ani, în Statul Major General al armatei ruse a fost creat un institut de dezinformare, de război informaţional care lucrează şi funcţionează, în ultimul an şi pe teren”, a spus analistul.

Scopul este demontarea coerenţei occidentale şi capitalizarea efectelor crizei care au dus la mai puţină voinţă europeană, la mai puţină încredere în forţele proprii, mai puţină încredere în mainstream-ul politic. Toate acestea, prin relativizare şi neputinţă autoindusă, creează un teren foarte fertil de avans al ideilor postmoderne ale autocraţiei mai mult sau mai puţin luminate”, a explicat Emil Hurezeanu.

Acesta a atras atenţia că este posibil ca Rusia să pregătească o nouă strategie de dezinformare şi de propagandă ostilă: „Cred că ruşii pregătesc o manevră mai mare (...) şi cred că pregătesc acum formule noi de atac şi propagandă ostilă”.

Analistul a adus în discuţie şi ideea creării unei contrapropagande în Europa. „Una din ideile democraţiei europene este crearea unei contrapropagande. Ministerul de Externe de la Berlin are în vedere crearea unui Institut de Cercetări Răsăritene şi Ruseşti, finanţat de statul german, care să adune creiere, minţi valabile şi specialişti din toate ţările est-europene şi să vedem ce putem face, care sunt strategiile de viitor”, a spus acesta.

Rusia se pregăteşte, cu Putin, fără Putin, pentru o perioadă mai lungă de ostilitate faţă de Occident”, a conchis Emil Hurezeanu.                

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri