Emisarul ONU, forţat să prăsească Crimeea. Diplomatul a fost sechestrat pentru scurt timp şi ameninţat de indivizi înarmaţi

Data publicării:
emisar

Diplomatul olandez Robert Serry a fost trimis de ONU să monitorizeze evenimentele din Crimeea. Însă abia ajuns la Simferopol a fost asaltat de manifestanţi pro-ruşi şi a fost nevoit să se refugieze într-o cafenea. Aceştia l-au ameninţat şi i-au cerut să plece din Crimeea.

În cele din urmă, diplomatul a fost escortat de forţele de ordine şi a plecat spre aeroport, unde s-a îmbarcat într-un avion cu destinaţia Istanbul, nu înainte de a lansa un apel. Incidentul demonstrează încă o dată tensiunile din peninsula rusofonă. Bărbaţi în uniforme fără însemne patrulează prin oraşe, iar portul Sevastopol este în continuare blocat de nave ruseşti.

Spiritele s-au încins la Doneţk, unul dintre cele mai mari oraşe din estul Ucrainei, cu populaţia majoritar rusofonă.

Militanţii pro-ruşi au luat cu asalt sediul administraţiei regionale, de unde fuseseră alungaţi cu o zi în urmă de forţele de ordine ucrainene. Ei au reuşit să preia controlul asupra clădirii şi să arboreze din nou steagul Rusiei. La câteva sute de metri distanţă a avut loc o manifestaţie în favoarea unităţii teritoriale a Ucrainei.

Forţele de ordine au încercat să ţină la distanţă cele două tabere, dar fără succes. Zeci de partizani ai fiecarei tabere s-au lovit cu pumnii sau bastoanele.

Autorităţile ucrainene au afirmat că nu vor folosi forţa pentru a proteja clădirile in Doneţk, pentru a evita orice violenţă care ar putea fi folosită ca pretext de Rusia pentru o ripostă militară.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri