Epidemie de pojar în Statele Unite. Americanii au relansat dezbaterea despre vaccinarea copiilor

Data publicării:
CONTROVERSA VACCIN POJAR GETTY

Epidemia a pornit din California, unde un angajat de la Disneyland s-a îmbolnăvit şi a răspândit virusul. Medicii atrag atenţia că virusul este foarte contagios şi, în medii aglomerate, cei mai expuşi bolii sunt copiii nevaccinaţi.

„Am văzut studii care arată că dacă nu ai fost vaccinat şi intri în contact cu cineva care are pojar, probabilitatea de a contracta boala este de 90%”, relatează Sanjay Gupta, corespondent medical CNN.

„Imaginaţi-vă că sunt aşezat pe acest loc. Un studiu spune că dacă cineva strănută mult în spatele avionului, în imediata vecinătate se formează un fel de nor invizibil de microparticule care circulă pe distanţe mari, în pofida filtrelor existente. Iar aceste microparticule mă pot infecta pe mine”, exemplifică Tom Foreman, jurnalist CNN.

Cei mai îngrijoraţi sunt părinţii copiilor care, din motive medicale, nu pot fi vaccinaţi, cum este cazul celor care suferă de leucemie şi care au imunitatea foarte scăzută din cauza tratamentelor. Pentru aceştia, pojarul poate fi fatal şi de aceea părinţii lor cer autorităţilor să ia măsuri împotriva familiilor care refuză fără motiv să-şi vaccineze copiii.

„În loc să aşteptăm să izbucnească o epidemie şi apoi să reacţionăm la cazurile apărute, mai bine să acţionăm în avans şi să împiedicăm izbucnirea acelei epidemii”, spune Carl Krawitt, tatăl unui copil bolnav de leucemie.

Anul trecut, în Statele Unite, mai mult de 5% dintre copiii de grădiniţă nu au fost vaccinaţi pentru că părinţii au refuzat. Cei mai mulţi invocă studii care fac legătura între vaccinuri şi autism, deşi la nivel ştiinţific nu a fost dovedită niciodată această conexiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri