Eroii vânătorii de teroriști din Franța. Doi ostatici i-au ajutat pe poliţişti

Data publicării:
ostatic carat in spate - 7217810-AFP Mediafax Foto-THOMAS SAMSON-2

Mickael B., în vârstă de 30 de ani, se afla în magazin cu fiul lui de trei ani, în momentul în care Amedy Coulibaly a atacat. Bărbatul se îndrepta spre casa de marcat, iar când a auzit împuşcăturile teroristului a încercat să se refugieze la subsol împreună cu fiul lui.

A fost surprins însă de atacator care i-a cerut unui angajat să îl aducă înapoi. Imediat după ce a ajuns în magazin, Mickael a povestit că teroristul l-a pus să sune la o televiziune franceză, iar după ce a luat legătura cu jurnaliştii, Amedy Coulibaly l-a obligat să pună telefonul la podea.

Mickael a respectat dorinţa teroristului, dar într-un moment de neatenţie a acetuia şi-a recuperat mobilul şi a luat legătura cu anchetatorii.

„Am intrat în contact cu poliţia în timp ce teroristul se plimba printre rafturi. Un poliţist mi-a spus să ne punem la pământ în momentul asaltului care urma să aibă loc cât de curând. Teroristul, în mod vizibil, era pregătit să moară. Spunea că asta va fi recompensa lui. Avea o armă în fiecare mână, încărcătoare şi alte cartuşe la îndemână. Dintr-o dată a început să se roage. Mobilul meu era deschis şi poliţiştii l-au auzit. Câteva minute mai târziu, grilajul magazinului s-a ridicat. Am înţeles, în acel moment, că este debutul asaltului. Ne-am pus la pământ. Zgomotul era înfernal. Totul s-a terminat”, povestește el, potrivit Le Point.

Tot în luarea de ostatici de la magazinul evreiesc, alte vieţi au fost salvate cu ajutorul unuia dintre angajaţii magazinului, care a ascuns mai multe persoane la subsol, într-una dintre camerele frigorifice.

Când au intrat în fugă, eu am deschis uşa (n.red: congelatorului). Au fost multe persoane care au intrat acolo cu mine. Am stins lumina, am închis congelatorul. Oamenii care erau cu mine aveau un bebeluş. Am închis apoi camera frigorifică, i-am lăsat acolo şi le-am spus să rămână calmi, pentru că eu voi ieşi”, povestește Lassana Bathily, angajat la Hyper Cacher.

De ajutor din interior au avut parte şi trupele de intervenţie care erau pe urmele fraţilor Cherif şi Said Kouachi. Este vorba despre un angajat care s-a refugiat în sala de mese, într-o cutie aflată sub chiuvetă. Din ascunzătoare, Lilian Lepere, un grafician în vârstă de 27 de ani, i-a transmis un SMS tatălui său.

„Sunt ascuns la primul etaj. Cred că i-au ucis pe toţi. Spune-le poliţiştilor să intervină”, a transmis tânărul, care a stat nouă ore ascuns, cu teama că în orice clipă ar fi putut fi descoperit de terorişti. A avut noroc şi asaltul poliţiei a adus la eliberarea sa în siguranţă.

Lilian Lepere nu a dorit deocamdată să vorbească cu presa. Tatăl lui este cel care le-a spus câteva cuvinte jurnaliştilor adunaţi în faţa casei.

Suntem bine. Vrem să le mulţumim forţelor de intervenţie care au făcut ceea ce trebuie şi tuturor celor care au ajutat. Asta e tot ce vreau să spun”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri