Estonia oferă drept de rezidență online, pentru a atrage investitori

Data publicării:
1009817 501646433243206 1549023878 n

Zece milioane de e-rezidenţi până în 2025 este ţinta proiectului votat în majoritate covârşitoare de parlamentarii estonieni. Pentru doar 50 de dolari, străinii pot aplica pentru cardul de identitate digitală - nu e un card de identitate obişnuit şi nici măcar nu le garantează acestora dreptul de a locui în Estonia, dar doritorii pot pune bazele unei afaceri de la distanţă şi o pot gestiona din orice colţ al lumii. E o regândire totală a relaţiei companiilor cu statul.

Dacă în România antreprenorii au de aşteptat la cozile ghişeelor de la finanţe să-şi înregistreze afacerile şi să-şi depună documentele contabile, în Estonia totul se face pe internet iar prezenţa fizică a antreprenorilor în ţară e irelevantă. Pentru segmentul privat, inovaţia poate însemna investiţii străine mari, mai mulţi clienţi pentru companiile estoniene şi capital direcţionat din alte ţări către Estonia.

„În Estonia avem 30.000 de companii active. Dacă am mai obține încă 10.000, ar fi un succes uriaș pentru Estonia”, a spus Taavi Kotka, purtător de cuvânt al Ministerului Economiei.

Astfel, statul își poate lărgi baza de impozitare fără să supere pe nimeni. Străinii își pot plăti cu ușurință toate taxele online și au parte de un sistem de impozitare simplu și debirocratizat. Iar profitul reinvestit nu e impozitat.

Pentru alte state însă, mișcarea Estoniei s-ar putea lăsa cu pierderi. Legislația estoniană nici măcar nu cere companiilor să dețină sedii fizice în țară. Prevederea cuplată cu noul program de reședință electronică s-ar putea traduce în milioane de dolari direcționați de oriunde în lume, în Estonia. Peste 11.000 de persoane din 150 de țări s-au arătat deja interesați să devină rezidenți virtuali ai Estoniei, scrie presa locală.

Însă, în actuala formă, acest tip de rezidență e o încrucișare între o ambiție utopică și realitatea birocratică. Un sistem digital fără granițe scârțâie totuși în lumea fizică. Pentru a aplica pentru cardul de identitate digitala, străinii trebuie să meargă la un sediu de poliție din Estonia în acest moment. Anul viitor, Guvernul estonian promite să permită străinilor să aplice pentru e-reședință la ambasadele din țara în care se află.

Deși a devenit independentă de URSS în 1991, în prezent Estonia e deja pe locul 17 în lume la ușurința cu care se fac afaceri, iar România e abia pe locul 48.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri