Eurogrup refuză noi concesii pentru Grecia

Data publicării:
greva grecia mediafax

ACTUALIZARE 18:45 Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a spus că refuzul Eurogrup de a prelungi planul de ajutor pentru Grecia riscă să aducă „un prejudiciu permanent” întregii zone euro.

El a explicat într-o conferință de presă că guvernul său nu are mandat să accepte planul de măsuri dorit de creditori, însă spune că ușa negocierilor nu este închisă. Varoufakis s-a prevalat de rezultatul alegerilor care a adus, totuși, la putere Syriza. „Noi am fost aleși cu doar 36 la sută din voturi”, a spus Varoufakis, insistând că de aceea este nevoie de referendum. „Poporul trebuie să ne spună ce să facem”, a motivat el.

ACTUALIZARE 18:20  Miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să prelungească programul de ajutor pentru Grecia, care are ca termen-limită data de 30 iunie. Atena ceruse această prelungire pentru a putea organiza referendumul convocat pentru 5 iulie, la care alegătorii ar urma să se pronunțe asupra măsurilor de austeritate cerute de creditorii Greciei.

Șeful Eurogrup,Jeroen Dijsselbloem, a anunțat că Atena ceruse o amânare de o lună, dar a subliniat că programul de asistență financiară al Greciei expiră la 30 iunie.


„Sunt surprins în mod neplăcut de hotărârea Guvernului grec care, aparent, a respins ultimele propuneri făcute de cele trei instituţii. Este o decizie nefericită pentru Grecia, pentru că au blocat astfel continuarea negocierilor, deşi eu vedeam această cale deschisă în continuare”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

Grecii se tem de eşecul negocierilor şi îşi retrag economiile din bănci. Ei vor fi consultaţi printr-un referendum cu privire la acordul dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, iar votul ar urma să aibă loc pe 5 iulie.

„Cu puțin timp în urmă, am convocat o ședință de guvern în care am propus să ținem un referendum, astfel încât poporul elen să decidă în mod suveran. Propunerea a fost unanim acceptată. Mâine, Parlamentul se va reuni în ședință extraordinară pentru a valida propunerea Consiliului de Miniștri de a organiza un referendum duminica viitoare, 5 iulie, cu întrebarea: acceptați sau respingeți planul creditorilor? L-am anunțat deja pe președintele Republicii despre decizia mea, dar i-am sunat și pe președintele Franței, pe cancelarul german și pe președintele Băncii Centrale Europene”, a declarat, vineri noaptea, premierul Alexis Tsipras.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri