Europa cu două viteze. Planul liderilor din cele mai mari țări UE

Data actualizării: Data publicării:
France Europe
Foto: Agerpres

Liderii francez, german, spaniol și italian au pledat luni, cu prilejul unui minisummit desfășurat la Paris, pentru o Europă cu mai multe viteze care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte, relatează AFP, citată de Agerpres.

France Europe
Foto: Agerpres

Unitatea nu este uniformitate”, a subliniat președintele francez, François Hollande, gazda acestui minisummit organizat la Palatul Versailles, unde au fost prezenți cancelarul german, Angela Merkel, și premierii spaniol, Mariano Rajoy, respectiv italian, Paolo Gentiloni.

Este motivul pentru care pledez în favoarea unor noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperări diferențiate”, a explicat șeful statului francez într-o declarație comună înaintea unui dineu de lucru.

În opinia sa, „câteva țări” ar putea „merge mai repede” și „mai departe în domenii ca apărarea, zona euro, prin intermediul aprofundării Uniunii economice și monetare, ca armonizarea fiscală și socială, ca tineretul și cultura”.

Câteva țări ar putea merge mai repede și mai puternic, fără ca restul să fie îndepărtate, dar fără ca altele să se poată opune”, a precizat François Hollande.

Liderii din cele mai importante patru țări ale UE se vor întâlni cu omologii lor europeni, joi, la Bruxelles, o nouă etapă înainte de summitul menit să relanseze procesul european, la 25 martie, în capitala Italiei, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Pentru Angela Merkel, europenii trebuie „să aibă curajul să accepte că unele țări avansează mai repede decât altele”, fără „să se închidă pentru cei care sunt în urmă”. „Dar trebuie să putem merge înainte”, a insistat cancelarul german.

La rândul său, șeful guvernului italian a pledat pentru „o uniune europeană mai integrată”, dar cu „diferite niveluri de integrare”.

În ce îl privește pe Mariano Rajoy, el a afirmat că „Spania este pregătită să meargă mai departe pe drumul integrării cu toți cei care vor dori să o urmeze”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri