EXCLUSIV. Pe cine susține Beppe Grillo la alegerile din România

Dan Stancu Data actualizării: Data publicării:
beppegrillo

Starul politic european al momentului, italianul Beppe Grillo, și Mișcarea Cinci Stele susțin un mic partid la alegerile parlamentare din România. Speranțele liderului formațiunii, un tânăr de 34 de ani, vin din mediul online, acolo unde Grillo este rege și aproape orice mesaj al său se viralizează rapid. Dar tot din mediul online vin și acuzațiile de propagandă pro-Rusia, respinse de politicianul român.    

sebastian popescu1
Sebastian Popescu și David Borelli s-au întâlnit la Bruxelles

Susținerea Mișcării Cinci Stele (M5S) pentru Partidul Noua Românie - despre care liderul său, Sebastian Popescu, spune că nu este naționalist, ci de centru-dreapta și anti-establishment - s-a concretizat public într-un mesaj video transmis de una dintre personalitățile formațiunii din Italia.

După noi, încep să își facă loc tot mai multe mișcări în Europa. Pe 11 decembrie, e rândul României să își aleagă un nou parlament. Ne manifestăm susținerea pentru prietenii noștri din Partidul Noua Românie și a tuturor celor care cred într-o societate în care cetățeanul activ este în centrul vieții politice, iar instituțiile democratice, în slujba lui”, spune europarlamentarul M5S David Borelli.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

David Borelli este una dintre figurile importante din partid și în Parlamentul European prezidează grupul Europa Libertății și Democrației Directe, alături de un alt cunoscut lider anti-establishment, britanicul Nigel Farage.

Mai multe despre europarlamentarul italian aflăm chiar de pe pagina de internet a grupului Europa Libertății și Democrației Directe: „Dl. Borrelli are 41 de ani și este specializat în tehnologiile informației. Este un antreprenor care își conduce propria întreprindere specializată în servicii informatice. Și-a început cariera politică ca membru, timp de cinci ani, al Consiliului municipal al orașului său natal, Treviso. A fost ales în Parlamentul European în 2014 ca reprezentant al Italiei de nord-est și este un membru proeminent al Mișcării Cinci Stele”.

Cuvintele sunt arma mea”, obișnuiește să spună Beppe Grillo.

Gianroberto Casaleggio, cel împreună cu care a fondat M5S în 2009, era cunoscut ca un abil mânuitor al unei alte arme cu care îți poți doborî adversarii politici, în special pe cei din politică: internetul.

Antreprenor IT și „guru web”, potrivit cotidianului britanic The Guardian, Gianroberto Casaleggio e decedat în primăvara acestui an, iar afacerile și activitățile de susținere a M5S au fost preluate de fiul său, Davide Cassalegio.

cassalegio
Gianroberto Casaleggio

Internetul influențează lumea politicii și transformarea ei în viitorul apropiat”, spunea, în 2013, Gianroberto Casaleggio. Profeția s-a adeverit în Italia, SUA și Marea Britanie, iar aceasta este calea pe care vor să meargă și „prietenii” români ai Mișcării Cinci Stele.

Internetul, minunata lume nouă

Fără web, eu și Beppe nu am fi obținut nimic”, spunea Gianroberto Casaleggio în 2013.

Cele cinci reguli de aur ale sale pentru o mișcare politică de succes bazată pe comunicarea online sunt și astăzi o rețetă de succes:

  • Creează participare. Ai nevoie de o comunitate.
  • Înțelege internetul, inclusiv dimensiunea sa sociologică. Nu te gândi la internet. ca la ceva adițional, ci ca la o nouă realitate, ca la o nouă lume.
  • Vorbește limba internetului. Mai exact, nu spune lucruri care nu pot fi verificate pe web.
  • Regulile mișcării politice trebuie să rămână simple.
  • Trebuie să înțelegi că oferi putere. Celulele pe care le creezi vor prinde viață și vor avea propria existență.
Celula” lui Popescu

Sebastian Popescu a povestit, pentru Digi24.ro, cum a ajuns în atenția conducerii grupării lui Beppe Grillo.

Pe la începutul lunii septembrie am fost contactat, pe Facebook, de o româncă stabilită în Italia, Alexandra. Nu o cunosc personal, nu îi știu numele de familie. A aflat de Partidul Noua Românie de pe internet, de pe Facebook. Mi-a spus: Vrei să te pun în legătură cu ei, să vă cunoașteți, să colaborați? Ea ținea legătura cu mai mulți membri ai Mișcării Cinci Stele (M5S). Nu ne-a recomadat doar pe noi, a mai spus și despre PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor, fondată de Sebastian Burduja). La începutul lunii octombrie a revenit cu un răspuns: că pe noi vrem să ne cunoască și au cerut informatii despre noi. Le-am trimis în limba română, Alexandra ne-a ajutat cu traducerea lor în italiană. Surpriza a fost că ne-au transmis prin Alexandra că vor să ne cunoască”, precizează tânărul.

Sebastian Popescu s-a întâlnit cu David Borelli luna trecută, la Bruxelles, și au vorbit, potrivit președintelui PNR, în termeni generali.

Un lucru important: Sebastian Popescu l-a luat în delegația cu care a mers la Bruxelles, pe lângă purtătorul de cuvânt al PNR,  și pe „directorul departamentului IT”. Deocamdată, Popescu spune că nu s-a concretizat nimic și că susținerea din parte M5S constă doar în mesajul video transmis înaintea alegerilor legislative de duminică.

David Borelli a acceptat să vină în România peste câteva luni, adaugă liderul PNR, pentru care experiența M5S în comunicarea online este importantă.

Președinte și redactor-șef

Ca și Beppe Grillo, Sebastian Popescu se simte ca peștele în apă în mediul online. Spune că inclusiv adeziunile la partid se trimit online și tot pe web se face și evaluare celor care vor să devină membri PNR, partid înființat în 2015.

Popescu este președinte de partid, deține două site-uri, exclusivnews.ro și recentnews.ro, fiind și redactorul-șef al ultimului. Și nu vede nicio problemă în asta.

Dacă Beppe Grillo are un blog de mare succes și o rețea de site-uri de știri și pagini de Facebook despre care s-a spus că răspândesc știri false și articole de propagandă, nici Sebastian Popescu nu a scăpat de acuzații similare. Venite tot din „minunata lume nouă” a mediului online.

Președintele PNR a intrat în atenția presei mai ales după scandalul în care a fost implicat cel despre care spune că este prietenul său Ovidiu Drobotă. Acesta din urmă a creat un site unde au fost răspândite informații false care l-au ajutat pe Donald Trump în campanie electorală din SUA.

Legătura dintre Sebastian Popescu și Ovidiu Drobotă, este pagina de Facebook a ceea ce presa mainstream a numit „site-ul conspiraționist” expunere.com.

Popescu respinge acuzațiile de propagandă și nu vede o problemă în faptul că își promovează site-urile. „Da, o folosesc acum și care este problema? În momentul în care nu ai acces la media, în momentul în care nu ai bani să te promovezi outdoor...trebuie să ne promovăm și noi cumva. Care e problema, e ceva ilegal?”, insistă președintele PNR.

Expunere.com nu mai poate fi accesat după scandalul în care a fost implicat Drobotă, cu care Sebastian Popescu ține legătura. „Expunere.com nu s-a închis, e în mentenanță, din câte știu. Îmi e prieten Ovidiu, dar altceva nu vreau să vorbesc. Este în mentenanță, așa mi-a spus el, este bucătăria lui. Dar să nu punem egal între Popescu Sebastian, Partidul Noua Românie, Expunere, exclusivnews și recentnews. Cu Ovidiu mă cunosc de doi ani, nu am făcut bani împreună. Ce a făcut el, e treaba lui, nu știu...”, subliniază liderul PNR.

Rivali pe scena politică

Democrația directă, eliminarea oricăror bariere între cetățean și stat, precum și înlăturarea de la putere a clasei politice corupte sunt doar câteva ideile cu care Beppe Grillo și-a convins electoratul.

Un mesaj similar ai si „prietenii M5S din România”. „Actuala clasă politică – nu dau nume și nu vreau să atac pe nimeni – trebuie să plece. Îi vom ajuta să plece”, spune Sebastian Popescu.

Numai printr-o minune ar putea intra partidul său în parlament după alegerile de duminică. Formațiunea are candidați în doar cinci județe și președintele își încearcă șansele la Vâlcea, unde candidează pentru un mandat de deputat.

Șansele sunt mici și pentru că pe scena politică există un partid care atrage voturile electoratului la care aspiră și PNR: oameni care să nu mai fi fost în alte partide, tineri, care stau mai mult pe internet decât la TV și sunt activi pe rețelele sociale – Uniunea Salvați România (USR).

În discuția cu Digi24.ro, Sebastian nu a nominalizat, dar a vorbit despre o formațiune politică, „o gogoașă înfuriată care e pe toate ecranele”. „Gogoși din astea înfuriate au mai fost. Ne uităm la modelul Dan Diaconescu. Partidul ăla a fost creat în doi ani de zile cu o televiziune. Acum se creează un partid în două luni de zile. Nu este ok ce se întâmplă”, e de părere liderul PNR.

Ce crede despre

VLADIMIR PUTIN. „Eu n-aș vrea să-l văd pe Putin un dușman al României. N-aș vrea să-l văd pe niciun alt lider de stat dușman al României. Eu vreau ca România să aibă relații de prietenie cu toate statele. Cum adică să ți-l faci pe Putin dușman? Nu e bine deloc”.

GEORGE SOROS. „Atunci când o persoană care nu este cetățean român investește, sub diferite forme, bani în România, o face cu un scop. Nu știu care scopul lui. Dacă aș avea prieteni în serviciile secrete, le-aș da un telefon și i-aș întreba”.

DONALD TRUMP. „Ca și discurs, mi se pare că derapează un pic. Poate că după ce va fi învestit președinte, se va tempera. Să sperăm că România va menține relațiile de parteneriat și va avea de câștigat în timpul Administrației Trump”.

SCUTUL ANTIRACHETĂ. „Dacă face parte și din apărarea efectivă a României, e un lucru bun. Dar să aibă un scop defensiv, nu ofensiv”.

Cu un lider fără carisma lui Beppe Grillo și cu un sediu aflat în renovare în plină campanie electorală, PNR nu are prea mari așteptări de la scrutinul de duminică.

Însă mesajul conducerii Mișcării Cinci Stele le dă speranțe membrilor formațiunii. „Ne-au spus: Nu conteză că nu vă bagă nimeni în seamă. Nici pe noi nu ne-a băgat nimeni în seamă. Internetul este viitorul. Faceți campanii pe internet, atrageți tineri. Și nouă ne-a fost greu, și nouă ne-au spus că n-avem nicio șansă. N-au crezut în noi, au spus că nu vom avea puterea să schimbăm nimic și când au văzut ce am făcut în 2013 au rămas toți interziși”, explică Sebastian Popescu.

La alegerile legislative din 2013, gruparea lui Beppe Grillo a obținut aproape nouă milioane de voturi și, duminică, a provocat înfrângerea premierului Matteo Renzi la referendumul constituțional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri