Extrema-dreaptă crește în sondaje. Cine este și ce susține Jobbik?

Data publicării:
manifestatie jobbik 1

Actualul partid de guvernământ de la Budapesta, FIDESZ, este cotat cu 32 de procente în intenţiile de vot, în timp ce opoziţia este preferată de 23 la sută dintre maghiari. Doar 7 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că nu se vor prezenta la votul pentru desemnarea membrilor parlamentului.

Jobbik: Nu suntem fasciști, comuniști, socialiști. Nu suntem nici democrați

Partidul Jobbik sau Mişcarea pentru o Ungarie mai bună reprezintă extrema-dreaptă din ţara vecină. Liderul formațiunii este Vona Gabor, sub conducerea căruia partidul a câștigat 43 de mandate din totalul de 386, cât are Parlamentul de la Budapesta. Mandate care au propulsat Jobbik pe locul al treilea în rândul formaţiunilor politice din Ungaria.

Partidul Jobbik a fost fondat în 2003 de Gergely Pongratz. Era un personaj controversat la acea vreme, care susţinea că a creat partidul pentru a proteja valorile şi interesele Ungariei. A murit, însă, trei ani mai târziu, iar la conducere a venit Vona Gabor, care a enunțat doctrina formaţiunii:

Nu suntem fascişti, comunişti sau socialişti. Este important ca toată lumea să înţeleagă că nu suntem nici democraţi”, a explicat el.

Jobbik înseamnă în limba maghiară „mai bun, mai la dreapta", iar liderii săi spun că apără identitatea istorică, dar şi creştinismul şi cultura maghiară. În plus, ei spun că învăţământul moral şi educaţia religioasă nu trebuie separate, iar una dintre măsurile susţinute este interzicerea avortului.

Partidul este popular în special în rândul tinerilor, iar opozanţii săi îl acuză de xenofobie, fiindcă militează împotriva romilor şi a evreilor. De-a lungul timpului, Jobbik a luptat şi pentru autonomia teritorială a etnicilor maghiari din alte state.

„Sarcina organizațiilor maghiare, a partidelor maghiare și a întregii societăți maghiare, precum și a clasei politice din secuime este de a face statul român să înțeleagă că autonomia Ținutului Secuiesc nu este importantă doar pentru secuime. Nu doar secuii vor deveni mai puternici prin această autonomie. Vă garantez că statul român și românii nu vor avea probleme. Autonomia aceasta ar putea chiar întări România”, a declarat pentru Digi24 Vona Gabor, liderul Jobbik.

Jobbik are filiale și în România

Sub conducerea lui Vona Gabor, Jobbik a cunoscut cea mai bună perioadă de la înfiinţarea sa până acum. În 2009 a obţinut 8,5 % la alegerile parlamentare şi trei mandate în Parlamentul European. Un an mai târziu, Vona Gabor a candidat pentru funcția de premier al Ungariei, dar a pierdut în fața lui Viktor Orban. Acum Jobbik deţine 47 de mandate de parlamentari din cele 386 ale Legislativului de la Budapesta.

Este pe locul al treilea în rândul formaţiunilor politice din Ungaria. S-a extins şi la nivel internaţional, iar în Transilvania are opt filiale, ultima deschisă în acest an la Cluj-Napoca. În plus, Jobbik mai are sedii şi în Serbia, Slovacia şi Ucraina.

Istoria Jobbik

Anul fondării: 2003

Numele fondatorului: Gergely Pongratz

Actualul preşedinte al partidului: Vona Gabor

Obiectivele declarate: Protejarea intereselor Ungariei

Rezultate:

2006 - 2,2% din voturile pentru Legislativ

2009 - 8,5% din voturile pentru Legislativ

2009 - 17.17% la alegerile europarlamentare

2010 - 16.67% din voturile pentru Legislativ

Număr total: 47 de mandate din 386 cât are Parlamentul Ungariei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri