Fiica lui Boris Nemţov spune că Vladimir Putin poartă "vina politică" a morţii tatălui său

Data publicării:
boris nemtov facebook-3

 Boris Nemţov, fost vicepremier şi veteran al liberalilor ruşi, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie. FOTO: Facebook 

"El era cel mai cunoscut critic al lui Putin. Era cel mai puternic lider al opoziţiei din Rusia", a declarat fiica lui Boris Nemţov, Jana Nemţova, într-un interviu acordat BBC în Italia, reluând acuzaţii ale aliaţilor tatălui ei, potrivit cărora asasinatul este motivat politic, anunţă Mediafax.

"După moartea sa, opoziţia este decapitată, iar toată lumea este speriată. Acum nu mai avem niciun lider atât de puternic, cu atât de multă expertiză şi experienţă în confruntarea cu oficialii", a afirmat ea.

Jana Nemţova, în vârstă de 30 de ani, o analistă a pieţei bursiere şi prezentatoare de televiziune la un post de televiziune cu profil financiar din Moscova, a declarat că nu a fost contactată de către anchetatorii ruşi. "Ei nu sunt interesaţi de o anchetă independentă", a explicat tânăra.

Oficialii ruşi nu au prezentat încă un mobil al asasinatului.

Fiica lui Nemţov a mai spus că nu a putut să intre în apartamentul tatălui ei, unde acesta îşi ţinea documentele.

"Cred că, după ce mi-am spus părerea despre crimă, autorităţile din Rusia mă pot considera o activistă politică", a spus ea, adăugând că nu-i este teamă să se întoarcă în ţară şi că intenţionează să facă acest lucru în week-end.

"Nu mi-e frică. Mă voi duce înapoi pe 15 martie, chiar dacă am spus că mi-au ucis tatăl. Nu pot să păstrez tăcerea. Este absolut imposibil", a spus ea.

Întrebată dacă crede că Vladimir Putin a dat ordinul ca tatăl ei să fie ucis, tânăra a răspuns: "nu am nicio dovadă, dar el este vinovat din punct de vedere politic".

Jana Nemţova a subliniat că tatăl său a făcut obiectul unor presiuni în ultimii zece ani. "A încercat să reziste. Era mult stres, dar el era un luptător", a spus ea.

Tatăl şi fiica sa au vorbit despre posibilitatea ca el să fie arestat, dar ea a subliniat că Boris Nemţov nu i-a spus niciodată că ar exista o "ameninţare substanţială" la adresa vieţii sale.


Boris Nemţov, un fost vicepremier şi un veteran al liberalilor ruşi, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie în timp ce mergea cu prietena sa pe un pod în apropiere de sediul preşedinţiei ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat crima şi a promis să găsească criminalii.

Între timp, unul dintre bărbaţii acuzaţi de comiterea asasinatului a declarat că a recunoscut fapta sub tortură. Zaur Dadaiev le-a declarat unor vizitatori, la închisoare, că a fost ţinut legat timp de mai multe zile, cu un sac pe cap, şi că a mărturisit că a comis crima pentru ca un prieten de-al său să fie eliberat.

Boris Nemţov a contactat autorităţile ruse, anul trecut, după ce a primit ameninţări cu moartea pe pagina sa de Facebook, pe care le-a asociat cu poziţia sa faţă de conflictul din Ucraina. El lucra la un raport prin care intenţiona să dezvăluie implicarea militarilor ruşi, sub acoperire, în conflict. Însă poliţia i-a respins solicitarea de a efectua o anchetă, în septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri