Finlanda vrea să introducă un venit lunar minim garantat de 800 de euro

Data publicării:
Portofel bancnote euro - Guliver Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Autoritățile din Finlanda iau în considerare introducerea unui venit lunar minim garantat, în valoare de 800 de euro, fără taxe. Propunerea a fost făcută de Institutul Finlandez de Asigurări Sociale și noul venit ar urma să înlocuiască toate celelalte beneficii pe care le primesc finlandezii. Potrivit proiectului, fiecare finlandez ar urma să primească lunar 800 de euro de la stat, indiferent dacă obține sau nu alte venituri.

Șomajul în Finlanda este în prezent la un nivel record, introducerea unui venit de bază minim garantat având ca scop încurajarea cât mai multor persoane să se întoarcă la muncă. În momentul de față, mulți șomeri ar câștiga mai puțini bani în cazul în care ar accepta locuri de muncă temporare, scrie sursa citată.

Deşi e susţinută de aproape 70% din populaţia finlandeză, măsura întâmpină şi critici puternice. Opozanţii spun că proiectul va duce la prăbuşirea economiei şi a finanţelor publice. Plus că îi va obişnui pe oameni cu inactivitatea.

Premierul finlandez Juha Sipila spune că susține ideea. „Pentru mine introducerea unui venit minim garantat înseamnă simplicare sistemului de securitate socială”, a spus el.

Introducerea venitului minim de 800 de euro pe lună ar putea costa Finlanda aproximativ 46,7 miliarde de euro anual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri