Finlanda|Copiii unui medic român, luați de stat

Data actualizării: Data publicării:
romanca copii finlanda

Un nou caz al unor copii cu un părinte român luaţi în grijă de un alt stat ajunge în atenţia publică. O româncă, medic, luptă de aproape doi ani să-şi recupereze doi copii luaţi de autorităţi şi duşi în centre de plasament diferite din Finlanda. S-a întâmplat după ce fostul soţ al femeii a reclamat că aceasta vrea să fugă în România cu cei mici. Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaţilor l-a chemat la discuţii pe ambasadorul Finlandei şi vrea să trimită o delegaţie să vadă la faţa locului care este situaţia.

Calvarul medicului român a început în primăvara anului 2015. Atunci, autorităţile i-au smuls copiii din brațe și i-au dus într-un centru de plasament. Totul după ce fostul soț, de origine finlandeză, a acuzat-o că vrea să fugă cu cei mici în România. Femeia spune că voia doar să se mute într-un alt oraş pentru un nou job.

„Mi s-a luat custodia. I s-a dat custodie totală fostului meu soț, fără proces, fără să fiu ascultată, fără să fiu măcar anunțată. Fostul meu soț nu a avut nicio relație cu copiii în timpul căsătoriei, nu a avut niciodată grijă de ei!”, a spus Camelia Smicală.

Femeia spune că fostul ei soţ nu avea venituri aşa că cei doi copii, o fată şi un băiat, au ajuns în grija statului. Femeia își poate vizita acum copiii doar o dată pe lună, timp de o oră și jumătate. Discuțiile însă sunt supravegheate de reprezentanții serviciilor sociale.

Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate, două”, a spus românca.

Autorităţile finlandeze au adus şi alte argumente pentru care i-au luat femeii copiii.

Când a ajuns în Finlanda nu muncea, nu ştia limba finlandeză, ulterior a avut abuzuri din partea soţului, a divorţat”, a explicat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Diaspora.

Femeia acuză statul finlandez că a încălcat drepturile omului și drepturile copiilor. Situația Cameliei Smicală a fost discutată în Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaților.

„Încălcările: doamnei Smicălă nu i s-a opferit un traducător aşa cum se face în orice ţară a Uniunii Europene, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu aşa cum prevede legislaţia finlandeză”, a adăugat Constantin Codreanu.

Între timp, femeia s-a angajat la un spital ca medic anestezist.

„A fost nevoită să înveţe limba, a învăţat, s-a angajat, are acum resurse să-şi întreţină familia, motivul pe care îl invocă aum în instanţa pentru a-şi recupera copiii”, a spus președintele Comisiei pentru Diaspora.

„Cea mai bună metodă ar fi utilizarea canalului autorizat între cele două ţări, iar în cazul acesta autoritatea competentă este Ministerul Justiţiei”, a adăugat Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei în România.

Ministerul Afacerilor Externe spune că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuţi în ţară de bunicii materni din Piatra Neamţ. Partea finlandeză nu a fost însă de acord cu această variantă. Deputaţi din Comisia pentru românii de pretutindeni vor merge în Finlanda pentru a analiza cazul împreună cu autorităţile străine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...