Atac pe aeroportul Orly din Paris. Suspectul, împușcat mortal, se radicalizase în închisoare

Data actualizării: Data publicării:
politisti politie franta arme GettyImages-461331232

 Două incidente de securitate care au avut loc astăzi la Paris au fost comise de acelaşi bărbat, la un interval de câteva ore.  La volanul unei maşini furate, atacatorul a refuzat să oprească la semnalul poliţiştilor. A deschis focul asupra unei patrule şi l-a rănit pe unul din agenţi. A abandonat maşina, a furat o alta, şi s-a dus la aeroportul Orly. Acolo a reuşit să smulgă arma unei femei-soldat, dar a fost ucis de militarii din paza aeroportului înainte să apuce să tragă. Înainte de cel de-al doilea atac, le-a trimis SMS-uri tatălui şi fratelui său - i-a anunţat că a împuşcat poliţişti. Ambii bărbaţi au fost reţinuţi, iar ancheta a fost încredințată Parchetului Antiterorist.

politisti politie franta arme GettyImages-461331232

ACTUALIZARE 19:00 Incidentul de securitate de sâmbătă a dat naștere, cum era de așteptat, și unor dispute pe scena politică a țării, cu atât mai mult cu cât bat la ușă alegeri prezidențiale cruciale. Candidata Frontului Național, Marine Le Pen, de extremă-dreaptă, a acuzat că în fața terorismului, guvernul este „depășit, zăpăcit, paralizat, ca un iepure prins între farurile unei mașini”.  Imediat, premierul Bernard Cazeneuve a reacționat și a spus că sunt revoltătoare criticile lui Marine Le Pen, căreia i-a cerut să dea dovadă de „puțină demnitate”.

ACTUALIZARE 18:15  La două zile după explozia de la sediul FMI, autorităţile din Paris au intrat din nou în alertă. Pe aeroportul Orly, al doilea ca mărime din ţară, un bărbat a încercat să-i smulgă arma unei femei-soldat.

„La început am auzit unele zgomote, o explozie, ne-am uitat unii la alţii, nu ştiam ce se întâmplă. Dar apoi am auzut două, trei focuri de armă, până la cinci”, a povestit un martor ocular.

- El (n.red - atacatorul) o ţinea de gât. În acelaşi timp, îi ţinea o mână şi avea arma îndreptată spre (n.red - femeia) soldat.

- Şi, apoi?

- Când am văzut acest lucru ne-am dat seama că e ceva serios, am fugit în jos pe scări, după care am auzit două focuri de armă, au povestit alți martori.

Ceilalţi militari au reacţionat rapid şi l-au ucis.

A încercat să-i ia arma, a reuşit să o apuce, dar colegii femeii-militar au considerat pe bună dreptate că trebuie să deschidă focul pentru a-şi proteja colega şi pe oamenii din jur.”, a precizat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al apărării.

Apreciez curajul şi comportamentul excepţional al forţelor de securitate care au reuşit să-l imobilizeze pe individ, în nişte condiţii foarte delicate”, a declarat președintele Franței, Francois Hollande.

Aeroportul a fost evacuat, în timp ce o echipă de genişti a verificat terminalele. Nu a găsit nici un dispozitiv exploziv, dar între timp au apărut noi informaţii despre atacator.

„Acest individ a intrat în atenţia autorităţilor la Vitry, în momentul în care a furat o maşină. În acest moment, vă putem confirma că identitatea lui a fost stabilită la un control de rutină care a avut loc în această dimineaţă şi care a degenerat, el deschizând focul asupra unei poliţiste”, a anunțat Bruno Le Roux, ministrul francez de interne.

Seria atacurilor a început, aşadar, în nordul Parisului, în departamentul Seine-Saint-Denis. Aici, bărbatul a împuşcat o poliţistă după ce fusese oprit în trafic. Şi-a continuat apoi drumul până la Vitry-sur-Seine, unde a abandonat autoturismul şi a furat un altul. A ajuns în acest fel la aeroportul Orly, unde a declanşat atacul asupra grupului de militari.

Potrivit autorităţilor, el era un cetăţean francez de 39 de ani, aflat în evidenţa serviciilor de informaţii. Presa spune că era cunoscut pentru infracţiuni de drept comun, printre care jaf armat şi trafic de droguri. Fusese, de altfel, închis. În plus, era suspectat că s-ar fi radicalizat în închisoare.

Traficul pe aeroportul Orly s-a reluat în cursul după-amiezii, iar procurorul general urma să țină, în cursul serii, o conferință de presă.


 

 aeroportul din orly

ACTUALIZARE 13:45 Tatăl și fratele suspectului sunt audiați de poliție, iar locuința lui este percheziționată. Bărbatul de 38 de ani, ucis de forțele de ordine, era cunoscut serviciilor de securitate și de informații pentru trafic de droguri și jafuri armate, iar presa franceză, citând surse din poliție, scrie că ar fi un musulman radicalizat.

ACTUALIZARE 13:00 Suspectul a deschis focul asupra unei patrule de poliţie, iar apoi a încercat să atace o femeie militar, pe aeroportul Orly. A eşuat şi a fost ucis imediat de forţele de ordine, care spun că este vorba de un cetăţean francez, aflat în evidenţa serviciilor de informaţii.

„Un individ a încercat să atace o patrulă din cadrul operaţiunii Santinela, pentru a pune mâna pe arma unuia dintre militari. Acest individ a intrat în atenţia autorităţilor la Vitry, în momentul în care a furat o maşină. În acest moment, vă putem confirma că identitatea lui a fost stabilită la un control de rutină care a avut loc în această dimineaţă şi care a degenerat, el deschizând focul asupra unei poliţiste. Este în evidenţa poliţiei şi serviciilor de informaţii”, a declarat ministrul de interne, Bruno Le Roux.

ACTUALIZARE 12:30 Bărbatul ucis la aeroportul Orly este același individ care deschisese focul rănind o polițistă, sâmbătă dimineața, în nordul Parisului.  În vârstă de 40 de ani, cetățean francez, el era cunoscut serviciilor de securitate ca fiind un individ radicalizat.

Era înarmat cu un pistol și o grenadă, dar nu se știe de ce, odată ajuns la aeroport, a atacat o femeie dintr-o patrulă de securitate, căreia a vrut să-i ia arma. Patrula era formată din patru oameni, iar femeia era în armata franceză a aerului. 

Ancheta în acest caz a fost încredințată Parchetului antiterorist. 

Aeroportul Orly nu se va redeschide în această seară.

ACTUALIZARE 11:30 Poliția ar fi stabilit o legătură între incidentul de la aeroport și un alt incident de securitate care a avut loc sâmbătă dimineața în capitala Franței, când un polițist a fost rănit prin împușcare de un individ, la Stains, în nordul regiunii pariziene.

Incidentul s-a petrecut la ora locală 6:55, când trei polițiști au încercat să controleze un vehicul. Șoferul a ieșit din mașină fără acte de identitate, era înarmat și a deschis focul asupra unuia dintre polițiști, potrivit BFM TV.  Unul dintre polițiști, o femeie, a fost rănită. Suspectul a fugit apoi la bordul autoturismului Clio, pe care l-a abandonat în Val de Marne. Ulterior, a furat un alt vehicul, care a fost găsit în parcarea de la aeroportul Orly.

La ora 8:30 a avut loc incidentul de pe aeroport, când forțele de ordine au deschis focul asupra unui individ.

Unele surse spun că de fapt militarul implicat în încăierarea cu suspectul nu a fost deposedat de arma sa, ci, dimpotrivă, observase că acesta avea o armă și a încercat să i-o ia.  

ACTUALIZARE 11:27  Ultimele informaţii spun că suspectul reușise, de fapt, să smulgă arma unui militar, după care s-a ascuns într-un fast-food. A fost, însă, urmărit de forţele de ordine şi ucis înainte să apuce să folosească arma respectivă.

ACTUALIZARE 11:00 Aeroportul a fost evacuat, iar toate zborurile, suspendate. O echipă de genişti este în acest moment la faţa locului şi verifică terminalele, pentru a stabili dacă atacatorul avea asupra lui vreun dispozitiv exploziv.

ACTUALIZARE 11:55 Înaintea incidentului de pe aeroport, un bărbat a tras asupra unei patrule de poliţie în nordul Parisului, după care a fugit. Nu se ştie în acest moment dacă între cele două atacuri există vreo legătură.

ACTUALIZARE 10:50  Circulaţia metroului Orlyval, care leagă gările RER Antony (Hauts-de-Seine) şi aeroportul (Val-de-Marne), a fost suspendată ca măsură de precauţie. Traficul nu se va relua cel puţin până la prânz. În ceea ce privește graficul curselor de pe aeroportul Orly, acesta va rămâne perturbat pe întreaga durată a zilei, scrie presa franceză.

ACTUALIZARE 10:40 Unele avioane continuă să aterizeze pe aeroport, dar sunt ținute departe de aerogară.

Ministrul de interne se va deplasa la fața locului.

ACTUALIZARE 10:27 Agenția France-Presse transmite că suspectul care a fost împușcat este mort.


orly securitate

Focuri de armă s-au auzit, sâmbătă dimineață, în zona terminalului Sud de pe aeroportul Orly din Paris. Un bărbat a încercat să-i ia arma unui militar, iar acesta din urmă a deschis focul.

Bărbatul a fost imobilizat de forțele de ordine. Aeroportul este în curs de evacuare, ca măsură de precauție. Autoritățile se tem ca suspectul să nu aibă complici, transmite postul de televiziune BFM TV. 

La fața locului au ajuns trupele speciale și echipe de geniști, pentru a se asigura că individul nu avea explozibili asupra lui.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 8:30 (9:30, ora României)

Poliția a anunțat pe contul de Twitter că o operațiune este în curs de desfășurare la Orly. Oamenii sunt sfătuiți să nu treacă de perimetrul de securitate și să respecte consemnele. „Vă sfătuim să evitați platforma aeroportuară”, arată polițiștii.

Franța este în continuare în stare de urgență, de la atentatele din noiembrie 2015. Președintele francez a cerut joi prelungirea cu trei luni a stării de urgență, după ce s-au înregistrat două incidente violente, în aceeași zi.  Un adolescent a deschis focul într-un liceu din Grasse, în sudul Franţei, şi a provocat rănirea a 14 persoane. Totuşi, procurorii spun că atacul lui nu a avut nicio legătură cu terorismul. Băiatul de 16 ani, fiul unui consilier local, şi-ar fi dorit să se răzbune pe colegii care îl hărţuiau.

A doua alertă de securitate de joi din Franţa a fost provocată de o grupare anarhistă din Grecia, care a trimis un colet explozibil la sediul FMI din Paris. O funcționară a fost rănită.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri