Forţele speciale olandeze aveau permisiunea să deschidă focul la incidentul cu ministrul turc

Data actualizării: Data publicării:
trupe speciale
Foto: Guliver/GettyImages

Primarul Rotterdamului dezvăluie că forţele armate speciale de securitate pe care le-a trimis în timpul incidentului de sâmbătă cu ministrul turc al Familiei aveau dreptul să deschidă focul dacă era necesar, relatează The Associated Press.

trupe speciale
Foto: Guliver/GettyImages

Primarul Ahmed Aboutaleb a declarat într-o emisiune de televiziune, luni seara, că a trimis unitatea specială de intervenţie la Consulatul Turciei, de teamă că un detaşament de securitate de 12 oameni care l-a adus din Germania în Olanda pe ministrul Familiei Fatma Betul Sayan Kaya ar fi putut să fie înarmaţi.

Aboutaleb a declarat în emisiunea Nieuwsuur că era important „să fie sigur ca, dacă se ajungea la o confruntare, noi să fim şefii” şi că unitatea a primit „permisiunea să tragă”.

Ministrul turc a fost escortat în afara teritoriului olandez în primele ore ale zilei de duminică.

Olandezii i-au refuzat anterior permisiunea ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să efectueze o vizită.

Ambii miniştri voiau să ia cuvântul la mitinguri în favoarea unui referendum asupra unei reforme constituţionale cu privire la sporirea puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Premierul olandez Mark Rutte a reiterat marţi - în ultima zi a campaniei în vederea alegerilor legislative olandeze, dominate de criza criza diplomatică dintre Ankara şi Haga - că autorităţile olandeze acţionează în vederea unei „dezescaladări” a tensiunilor.

Tot marţi, Turcia a criticat Uniunea Europeană că susţine Olanda în această dispută diplomatică în centrul căreia se află miniştri turci care vor să facă campanie în acest stat membru UE, apreciind că Uniunea ”dă crezare” unor extremişti.

Ministerul turc de externe a acuzat marţi UE de „miopie” în poziţia cu privire la Turcia  şi a apreciat că aceasta „nu are nicio valoare” pentru Ankara.

Ankara apreciază că blocul european, care a îndemnat Turcia să se abţină de la declaraţii excesive, „a ignorat încălcarea (de către Olanda) a convenţiilor diplomatice şi dreptului internaţional”.

Turcia a impus luni o serie de sancţiuni politice Olandei, inclusiv oprirea dialogului politic între cele două ţări.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri