Fost parlamentar rus, critic al lui Putin, împuşcat mortal la Kiev

Data actualizării: Data publicării:
denis voronenkov si maria maksakova - europa libera
Denis Voronenkov și soția sa, Maria Maksakova FOTO: arhivă Europa Liberă

Un fost parlamentar rus care se refugiase în Ucraina, de unde critica aspru autoritățile ruse, a fost împușcat mortal, joi, în fața unui hotel din Kiev, relatează The Moscow Times, care citează presa ucraineană. 

denis voronenkov si maria maksakova - europa libera
Denis Voronenkov și soția sa, Maria Maksakova FOTO: arhivă Europa Liberă

Denis Voronenkov, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea Partidului Comunist, a fost împușcat în fața hotelului Premier Palace, iar șeful poliției din capitala ucraineană, Andrei Krișcenko, crede că este vorba despre un asasinat la comandă. 

Voronenkov tocmai ieșea din hotel în momentul în care a fost împușcat. Garda sa de corp a apucat să răspundă cu focuri de armă și l-a rănit pe atacator. Atât bodyguardul, cât și presupusul asasin au fost duși la spital, fiind răniți. 

Ilia Ponomariov, un alt fost deputat rus și critic al Kremlinului care trăiește în exil la Kiev, a scris pe Facebook că Voronenkov a fost ucis în jurul orei 11:25, în timp ce pleca să se întâlnească cu el. Voronenkov „era un investigator, care era îngrozitor de periculos pentru agențiile ruse de securitate”, a scris Ponomariov.

Voronenkov a fost deputat în Duma de Stat până în octombrie 2016, când nu a reușit să mai obțină încă un mandat la alegerile parlamentare. Era investigat pentru corupție și cum și-a pierdut imunitatea, a fugiat la Kiev împreună cu soția sa, și ea fostă deputată.  În decembrie, Voronenkov a primit cetățenia ucraineană, iar în luna următoare a depus mărturie împotriva președintelui ucrainean Viktor Ianukovici în fața procurorului general al Ucrainei.  În februarie, Rusia l-a pus sub acuzare pentru fraudă pe scară mare. S-a întâmplat după ce fostul parlamentar a acordat un interviu provocator unui site ucrainean. În cursul interviului, Voronenkov declarase că Rusia a căzut pradă unei „frenezii pseudopatriotice” similare celei din Germania nazistă și că anexarea Crimeei a fost o greșeală.

Citiți și: Suspiciuni de otrăvire pentru a doua oară a unui critic al Kremlinului

Criticii Kremlinului au avut parte de decese suspecte

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri