Fostul consilier prezidențial Iulian Fota: „În Bulgaria avem o tabără pro-rusă”

Data publicării:
iulian fota

Foto: Iulian Fota

„Eu știu că ai noștri s-au dus în Bulgaria cu propunerea  unui cadru de cooperare navală sau cadru de cooperare între marinele militare de la Marea Neagră, în formatul, ca să zic aşa, NATO. Deci oficialii români nu au propus o flotă”, susţine Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate în timpul lui Traian Băsescu. 

Din acest punct de vedere, admite Fota, este vizibilă o ruptură între preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi premierul acestei ţări, Boiko Borisov, în condiţiile în care primul vorbeşte de un cadru de cooperare, iar cel de-al doilea de o flotă. 

„Eu cred că preşedintele bulgar a ieşit cu o poziţie. Pe de altă parte, Borisov are o majoritate foarte fragilă, el depinde în Parlament şi de poziţia partidelor pro-ruse”, adaugă fostul consilier de la Cotroceni. 

De altfel, este de părere Iulian Fota, tot acest episod trebuie proiectat pe fundalul politicii interne de la Sofia, deloc lipsit de complicaţii. 

„Asistăm la un joc politic bulgar intern, neserios, ce poate avea un efect nociv asupra funcţionării alianţei nord-atlantice, un joc care confirmă faptul că, dacă în România nu putem vorbi de o tabără pro-rusă, în Bulgaria avem o tabără pro-rusă. Mai trebuie spus un lucru, pentru că noi ne raportăm la Marea Neagră din perspectivă românească, cu Rusia ca problemă: bulgarii au altă optică şi au spus-o în ultimele luni, la diferite conferinţe internaţionale, anume că pentru Bulgaria Rusia nu este o ameninţare, ci Bulgaria este mai îngrijorată de ameninţările care vin dinspre Orientul Mijlociu decât de Rusia. Deci noi şi bulgarii ne raportăm la Marea Neagră din perspective foarte diferite. La ei s-a schimbat, s-a rupt ceva în ultima sută de metri, au fost neserioşi”, arată fostul consilier prezidenţial de la Bucureşti. 

Chiar şi în aceste condiţii, cum a fost totuşi posibil ca oficialii români să se confrunte cu o asemenea atitudine, mai ales că poziţiile contradictorii ale părţii bulgare au fost exprimate în timpul vizitei de trei zile efectuate de preşedintele Klaus Iohannis? 

„Eu sunt absolut convins că ai noştri s-au dus la Sofia de bună credinţă, pe baza a ceea ce le-a confirmat Preşedinţia bulgară, dovadă că preşedintele bulgar s-a ţinut de ceea ce a promis. Filmul s-a rupt în Bulgaria la relaţia preşedinte-premier. Mai ales că aici mai este un aspect, anume că preşedintele nu mai candidează, în schimb nu ştim care sunt planurile de viitor ale premierului Boiko Borisov. Deci pentru el, şi aici speculez un pic, ar putea fi importantă o atitudine favorabilă a partidelor pro-ruse. Şi atunci ar explica şi asta de ce brusc, la solicitarea nu ştim cui, ceva l-a determinat pe Borisov să-şi schimbe totuşi atitudinea”, conchide Fota.  

Un context mai larg privind primele discuţii pornite de la Bucureşti, ca şi cele mai recente semnale venite de la Sofia pe marginea ideii unei cooperări militare strânse între România, Bulgaria şi Turcia la Marea Neagră, puteţi găsi AICI , AICI și AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri